Πόσο αθώο τελικά είναι ένα φιλί;

Ερευνητές από τον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO) μελέτησαν 21 ζευγάρια ώστε να διαπιστώσουν πόσο εύκολα μεταφέρονται οι μικροοργανισμοί με το φιλί. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως με ένα φιλί διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, μπορούν να μεταδοθούν έως και 80 εκατομμύρια μικρόβια! Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τη γλώσσα και το σάλιο των συμμετεχόντων πριν και μετά από ένα χρονομετρημένο φιλί διάρκειας 10 δευτερολέπτων.

Ποιοι ιοί μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί;

  • Ο ιός του έρπη

Περίπου το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV. Για ένα μεγάλο διάστημα μπορεί ο ιός να μην εκδηλώνεται και να είναι ασυμπτωματικός. Όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί έναν τοπικό ερεθισμό στην περιοχή των χειλιών. Δεν εκδηλώνεται όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Η εκδήλωσή του εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος (αν είναι εξασθενημένο ή όχι). Και οι ψυχοσωματικοί παράγοντες διαδραματίζουν κάποιον ρόλο όπως πχ το έντονο άγχος. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω του φιλιού ακόμα και ας μη φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση στο άτομο που δίνει ή δέχεται το φιλί. Όταν κάποιος νοσεί κατά βάση τον μεταδίδει έτσι κι αλλιώς είτε με το φιλί, είτε με κοινή χρήση αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

  • Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ατόμου ασθένεια, η οποία περιλαμβάνει την μηνιγγίτιδα. H μηνιγγίτιδα στην ουσία προξενεί φλεγμονή στους μήνιγγες, τις μεμβάνες που προστατεύουν τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό κλπ. Ένα φιλί το οποίο είναι αρκετά «έντονο» μπορεί να μεταδώσει τη συγκεκριμένη νόσο, αν και κάτι τέτοιο λένε οι ειδικοί πως δεν είναι πολύ συχνό.

 

Δείτε ακόμη: Κοροναϊός: Ποιοι ενδοκρινολογικοί ασθενείς είναι ευπαθείς και κινδυνεύουν περισσότερο

 

  • Ιός γρίπης και του κοινού κρυολογήματος

O ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσα από σταγονίδια και φυσικά μέσα από το φιλί. Τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται την ίδια ημέρα, αλλά θέλουν τουλάχιστον 1 με 7 μέρες για να φανούν. Συμπτώματα όπως πυρετός, ερεθισμένος λαιμός και πόνοι στο σώμα είναι η συνηθισμένη έκφραση της γρίπης στο ανθρώπινο σώμα. Μεταδίδεται έτσι κι αλλιώς όταν βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με άτομα που τον έχουν, απλά οι πιθανότητες αυξάνονται με το φιλί.

  • Ιός Epstein barr

Λοιμώδης μονοπυρήνωση ή αλλιώς «νόσος του φιλιού». Προκαλείται από τον ιό Epstein Barr, ο οποίος μεταδίδεται με το σάλιο. Η λοίμωξη αυτή, χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη πυρετού, έντονη νυχτερινή εφίδρωση, διόγκωση των λεμφαδένων, αμυγδαλίτιδα, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση και μυαλγίες. Η ασθένεια διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, και για πλήρη ανάρρωση απαιτείται ανάπαυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρκεια της ασθένειας είναι περίπου 2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι σθενείς ανακάμπτουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εξάντληση.  Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση της σπλήνας ή του ήπατος. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους ασθενείς  να αποφεύγουν την αθλητική δραστηριότητα ή έντονες κινήσεις, που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τρεις λόγοι που έχετε φαγούρα στην “ευαίσθητη” περιοχή μετά το σεξΧΑΠ: Αυξημένος ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και σε ανθρώπους που ποτέ δεν κάπνισαν

 

Ιόςμετάδοσηφιλί