Πόσο διαρκεί τελικά η ανοσία στον κοροναϊό – Ίσως και εφ’ όρου ζωής λένε οι ειδικοί

H ανοσία από τον κοροναϊό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος, ακόμη ίσως και εφ’ όρου ζωής, βελτιώνοντας την υγεία του πληθυσμού και την μακροπρόθεσμη εξέλιξη της ζωής του μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με 2 νέες έρευνες. Τα ευρήματα αυτά ίσως συμβάλλουν στο να καθησυχαστούν εν μέρει οι ανησυχίες σχετικά με την μικρής διάρκειας ανοσία.

Και στις 2 μελέτες, οι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει από τον κοροναϊό έναν χρόνο νωρίτερα. Τα κύτταρα που διατηρούν  την «ανάμνηση» του ιού συνεχίζουν να εμφανίζονται στον μυελό των οστών και ίσως μπορούν να «δώσουν» αντισώματα όταν αυτά είναι απαραίτητα, σύμφωνα με την μία από τις δύο μελέτες που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Η δεύτερη μελέτη που αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στο BioRxiv, έδειξε πως τα καλούμενα Β κύτταρα μνήμης, συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση από τον κοροναϊό.

Οι μελέτες αυτές βρίσκονται σε συμφωνία με την ολοένα και αυξανόμενη βιβλιογραφία, που υποστηρίζει πως η ανοσία που προέρχεται από την λοίμωξη με Covid – 19 και τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, ακόμη και εφ’ όρου ζωής.

Παράλληλα, έχουν αναφερθεί αρκετές ανησυχίες, σχετικά με το κατά πόσο η ανοσία στον ιό είναι παροδική, όπως συμβαίνει με τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Οι νέες μελέτες έρχονται να καθησυχάσουν, καθώς οι ιοί αυτοί αλλάζουν σημαντικά κάθε λίγα χρόνια, όπως αναφέρει ένας από τους ερευνητές. «Ο λόγος που νοσούμε ξανά από τον ιό του κοινού κρυολογήματος κατά την διάρκεια της ζωής μας, έχει κυρίως να κάνει με τις πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού, και όχι με την ανόσια που αναπτύσσουμε σε αυτόν» προσθέτει.

«Άτομα που νόσησαν από τον κοροναϊό και εμβολιάστηκαν σε δεύτερο χρόνο μπορούν να έχουν εξαιρετική ανοσολογική απόκριση, γιατί τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να ενισχύονται» αναφέρει ο Dr. Nussenzweig, ένας από τους βασικούς ερευνητές. «Εκτιμώ πως αυτό μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια» προσθέτει.

Πηγή:  New York Times

ανοσία