Πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε χωρίς ύπνο;

Ο ύπνος, αν και είναι μια από τις πιο βασικές σωματικές μας λειτουργίες, δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί κοιμόμαστε . Όμως, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη σωματική, γνωστική και ψυχική μας ευεξία.  Υπάρχουν διαδικασίες αποκατάστασης στον ύπνο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς.  Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν στερείτε τον ύπνο σας για μια νύχτα… ή τρεις; Πόσο επικίνδυνη είναι ακριβώς η οξεία στέρηση ύπνου — για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας;

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ύπνου για να παραμείνουν υγιείς και ότι διαφορετικοί άνθρωποι θα ανεχθούν διαφορετικά τη στέρηση ύπνου. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι άλλοι άνθρωποι. Όσον αφορά τη στέρηση ύπνου, το να ακούτε το σώμα σας είναι πιο σημαντικό από το να παρακολουθείτε το ρολόι.

Τι θα συμβεί αν μείνετε 24 ώρες χωρίς ύπνο;

Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις τη ζωή χωρίς να είσαι ξύπνιος για 24 ώρες συνεχόμενα. Και μπορεί να πρέπει να τελειώσετε την εργασία σας …χθές, μπορεί να πρέπει να αλλάξετε 5 αεροπλάνα για να φτάσετε στον προορισμό σας, όμως προσοχή αυτά τα ολονύχτια να μην γίνουν  τυπική διαδικασία λειτουργίας σας. Το να μείνετε χωρίς ύπνο για 24 ώρες δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία σας, αλλά έχει πολλές αρνητικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες.

ΕΙδικοί λένε ότι το να μένεις 24 ώρες χωρίς ύπνο είναι συγκρίσιμο με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα 0,1%, που είναι πάνω από το νόμιμο όριο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα είδη της βλάβης που βλέπετε είναι παρόμοια με τη μέθη:

  • Μειωμένος χρόνος αντίδρασης.
  • Σοβαρή ομιλία και σκέψη.
  • Μειωμένη κρίση και λήψη αποφάσεων.
  • Μειωμένη μνήμη και προσοχή.
  • Ευερεθιστότητα.
  • Διαταραχή της όρασης, της ακοής και του συντονισμού χεριού-ματιού.
  • Τρόμος και μυϊκή ένταση.

Ένα άλλο πράγμα που συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι για 24 ώρες είναι η αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτό γίνεται από την προσπάθεια του σώματός σας να αντισταθμίσει την κούραση που βιώνετε.  Για κάθε επιπλέον ώρα που πηγαίνετε χωρίς ανάπαυση, οι παρενέργειες της στέρησης ύπνου γίνονται πιο έντονες.

Τι θα συμβεί αν μείνετε 36 ώρες χωρίς ύπνο;

Και πάλι, ενώ διαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν τη στέρηση ύπνου με διαφορετικούς τρόπους, το να μείνουν 36 ώρες χωρίς ύπνο δεν είναι καλό – ή ασφαλές – για κανέναν.

Εδώ αρχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερο σωματικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με αυτό το επίπεδο στέρησης ύπνου, είναι πιθανό να δούμε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα.

Το να μην κοιμάστε για 36 ώρες ασκεί σημαντικό άγχος στο σώμα σας. Από τις ορμονικές ανισορροπίες μέχρι τον επιβράδυνση του μεταβολισμού, τα πετάτε όλα στα άκρα. Όλες οι παρενέργειες που έχετε βιώσει μέχρι αυτό το σημείο θα ενταθούν και μπορείτε να αναμένετε διακυμάνσεις στη διάθεση, την προσοχή, τη θερμοκρασία του σώματος και την όρεξή σας.

Τι θα συμβεί αν μείνετε 48 ώρες χωρίς ύπνο;

Μέχρι να μείνετε 48 ώρες χωρίς ύπνο, είναι πιθανό να βιώνετε μικρούπνο . Ο μικρούπνος είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό από την πλευρά του εγκεφάλου μας, κάτι που σπάνια γνωρίζουμε. Στον μικρούπνο, ο εγκέφαλός σας σας αναγκάζει να αποκοιμηθείτε, περισσότερο ή λιγότερο, βγαίνοντας «εκτός σύνδεσης» για μια σύντομη στιγμή.  Αυτό το ακούσιο φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει έως και 30 δευτερόλεπτα. Όταν τελειώσει, μπορεί να μην έχετε ιδέα ότι συνέβη ποτέ. Εναλλακτικά, μπορεί να ξυπνήσετε νιώθοντας αποπροσανατολισμένοι.  Όσο συναρπαστικό κι αν είναι, ο μικρούπνος είναι επίσης επικίνδυνος.

Και μην ξεχνάτε, όλες οι παρενέργειες που προαναφέρθηκαν,  αυξάνονται σε ένταση με την ώρα.

Τι θα συμβεί αν μείνετε 72 ώρες (ή περισσότερες) χωρίς ύπνο;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έρευνα για το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε ξύπνιοι για 72 συνεχόμενες ώρες. Γιατί είναι δύσκολο να στερηθεί κάποιος τον ύπνο για τόσες πολλές ώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν σωματικά ξύπνιοι για τρεις ημέρες από μόνοι τους – γι’ αυτό η ακραία στέρηση ύπνου αυτού του είδους χρησιμοποιείται ως μια μορφή βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μόλις μείνετε ξύπνιοι για 72 ώρες,  η ικανότητά σας να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας – ή ακόμα και να αντιλαμβάνεστε με ακρίβεια τον κόσμο γύρω σας – διακυβεύεται σοβαρά. Θα είστε ευερέθιστοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί και αγωνίζεστε με την εκτελεστική λειτουργία και τη σκέψη.  Μπορεί επίσης να αρχίσετε να έχετε παραισθήσεις: να βλέπετε ή να ακούτε πράγματα που δεν υπάρχουν.

Εκτός από τις παραισθήσεις, τα άτομα με σοβαρή στέρηση ύπνου έχουν μερικές φορές ψευδαισθήσεις. Αντί να βλέπετε κάτι που δεν υπάρχει, παλεύετε να ερμηνεύσετε κάτι που υπάρχει . Μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσετε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, για παράδειγμα, ή να μάθετε αν αυτό που βλέπετε είναι ανθρώπινο ή όχι.

Οι κίνδυνοι της στέρησης ύπνου

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ), πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα. Η μακροχρόνια, χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας , πολλές φορές, με τρόπους που δεν αντιλαμβάνεστε.

Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου για:

  • Γνωστική εξασθένηση και άνοια .
  • Κακή ισορροπία και συντονισμός.
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και διαβήτης τύπου 2 .
  • Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό .
  • Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης .

 

front-storiesάυπνοςαϋπνία