Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι;

Αναρωτιέστε αν η καθαριότητα του σπιτιού σας είναι στο ίδιο επίπεδο; Πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε ορισμένα αντικείμενα; Καθαρίζετε τα εργαλεία καθαρισμού σας;

Έχουμε συμβουλές για μερικά κοινά και μερικά όχι τόσο προφανή μέρη και πράγματα που πρέπει να φροντίζετε σε όλο το σπίτι σας για να το διατηρήσετε υγιές.

Πάγκοι κουζίνας: Καθημερινά

Το πρόβλημα με τους βρώμικους πάγκους δεν είναι τόσο στο τι μπορείτε να δείτε όσο στο τι δεν μπορείτε . Το σκούπισμα και η απολύμανση των επιφανειών της κουζίνας μετά από κάθε χρήση διασφαλίζει ότι τα αδέσποτα μικρόβια από την προετοιμασία του χθεσινού δείπνου δεν θα καταλήξουν στο επόμενο σάντουιτς σας.

Πλυντήριο πιάτων: Μηνιαία

Με τον καιρό, η συσσώρευση στο πλυντήριο μπορεί να εμποδίσει τα πιάτα σας να καθαρίσουν τον καθαρισμό που χρειάζονται και τους αξίζει. Μία φορά το μήνα, ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος και βάλτε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι στην επάνω σχάρα. μετά αφήστε το να κάνει έναν κανονικό κύκλο πλυσίματος.

Ψυγείο: Τριμηνιαία

Ξεχασμένα υπολείμματα στο πίσω μέρος του ψυγείου σας μπορεί να αφήσουν πίσω τους σπόρια μούχλας αφού τα πετάξετε. Για να αποφύγετε τα μικρόβια, αδειάζετε το ψυγείο σας κάθε 3-4 μήνες και καθαρίζετε τα ράφια και τους τοίχους με μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα λίτρο νερό. Ξεπλύνετε και αφήστε το να στεγνώσει πριν αντικαταστήσετε το φαγητό.

Χαλιά: Εβδομαδιαία

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα μεγάλα χαλιά και πετάξτε χαλιά μικρής επιφάνειας και πατάκια στο πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα. Το να διατηρείτε τα καλύμματα δαπέδου σας καθαρά είναι το κλειδί για τη μείωση των αλλεργικών ερεθισμάτων στο σπίτι σας.

Έπιπλα: Μηνιαία

Για τη συντήρηση της ταπετσαρίας, θα πρέπει να κάνετε σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μια φορά το μήνα στα μαξιλάρια και στις γωνίες και τις γωνίες. Ο καθαρισμός με ατμό περίπου μία φορά το χρόνο μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επίπλων σας και να σας τα κρατήσει σε καλή κατάσταση.

Διακοσμητικά και βραβεία στα ράφια: Εβδομαδιαία

Οπουδήποτε κατακάθεται η σκόνη χρειάζεται ένα τακτικό κτύπημα με μια συσκευή συλλογής σκόνης όπως πανί από μικροΐνες ή ένα υγρό μαλακό πανί: ράφια, μπιχλιμπίδια, κορνίζες, βάσεις φωτιστικών, καθρέφτες, βοηθητικά τραπεζάκια — καταλαβαίνετε.

Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης: Εβδομαδιαία

Βγάλτε πρώτα τις μπαταρίες! Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μπατονέτες βουτηγμένες σε ήπιο σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε τα κολλώδη, λιπαρά δαχτυλικά αποτυπώματα και την ακατέργαστη επιφάνεια από τα κουμπιά. Σκουπίστε όλο το πράγμα με ένα διάλυμα από ένα μέρος ξίδι και δύο μέρη νερό για να σκοτώσετε τα βακτήρια. Βεβαιωθείτε ότι η θήκη της μπαταρίας είναι στεγνή προτού επαναφέρετε το ρεύμα.

Ανεμιστήρες οροφής: Τριμηνιαία

Αυτοί οι στροβιλιζόμενοι συλλέκτες σκόνης συγκεντρώνουν επίσης λίπος όταν βρίσκονται στην κουζίνα. Μπορείτε να τα σκουπίζετε όποτε παρατηρείτε συσσώρευση, αλλά χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί και καθαριστικό για όλες τις χρήσεις για να καθαρίζετε καλά τις λεπίδες και το σώμα κάθε λίγους μήνες.

Παράθυρα: Τριμηνιαία

Μπορεί να ξεσκονίζετε τα στόρια και τα παντζούρια σας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας καθαριότητας, αλλά αντιμετωπίζετε τη μακροχρόνια βρωμιά στις πηχάκια κάθε 3-4 μήνες με ζεστό, σαπουνόνερο. Κατεβάστε τις κουρτίνες μία φορά κάθε σεζόν και περάστε τις από το πλυντήριο.

Τουαλέτες: Καθημερινά

Όσο περισσότερη δράση έχει ο “πορσελάνινος θρόνος σας” μέσα σε μια μέρα, τόσο περισσότερος λόγος να ρίξετε το καθαριστικό της επιλογής σας στο μπολ και να το καθαρίσετε με μια βούρτσα με μακριά λαβή. Κάντε βαθύτερο scrub-down κάθε εβδομάδα.

Κουρτίνα μπάνιου: Μηνιαία

Μια πλαστική κουρτίνα, ή η πλαστική επένδυση για μια υφασμάτινη κουρτίνα, πρέπει να την πλένετε με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα μία φορά το μήνα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού.    Το να το ψεκάζετε με ένα καθαριστικό μετά από κάθε ντους και να το σκουπίζετε κάθε εβδομάδα όταν καθαρίζετε το μπάνιο θα σας βοηθήσει επίσης.

Κλινοσκεπάσματα: Εβδομαδιαία

Ο εμπειρικός κανόνας είναι να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα μία φορά την εβδομάδα σε νερό αρκετά ζεστό ώστε να σκοτώνει τα βακτήρια  και να στεγνώνει στο στεγνωτήριο. Οι συνήθειές σας  για τον ύπνο, θα πρέπει να καθορίζουν το χρονοδιάγραμμά σας. Για παράδειγμα, τα κατοικίδια, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και τα μεταμεσονύχτια σνακ στο κρεβάτι σημαίνουν ότι θα πρέπει να τα αλλάξετε νωρίτερα.

Μαξιλάρια: 2-4 φορές το χρόνο

Πλύντε τα μαξιλάρια σας σε  ζεστό κάθε 3-6 μήνες για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να τα διατηρήσετε φρέσκα.  Το ίδιο ισχύει και για το παπλωματάκι ή το πάπλωμά σας. Εάν είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στο μηχάνημά σας στο σπίτι, μεταφέρετέ το σε ένα πλυντήριο ρούχων με εξαιρετικά μεγάλα πλυντήρια εμπορικού μεγέθους ή αφήστε το να το καθαρίσετε επαγγελματικά.

Στρώμα: Δύο φορές το χρόνο

Αν δεν είναι ολοκαίνουργιο, το στρώμα σας πιθανότατα φιλοξενεί εκατομμύρια ακάρεα σκόνης. Ένα καλό εξαμηνιαίο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων, καθώς και των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Πλυντήριο ρούχων: Τριμηνιαία

Οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί νερό κινδυνεύει από μούχλα και ωίδιο. Σκουπίστε την πόρτα και το ελαστικό παρέμβυσμα ενός μπροστινού φορτωτή μετά από κάθε φορτίο πλύσης. Καθαρίστε το μηχάνημά σας με βαθύτερο καθαρισμό κάθε 3-4 μήνες προσθέτοντας 1 φλιτζάνι χλωρίνη και εκτελώντας έναν ζεστό κύκλο (χωρίς ρούχα) για απολύμανση.

Υγραντήρας: Κάθε 3 Ημέρες

Όταν ο υγραντήρας σας βγάζει ασταμάτητα την υγρασία, αντικαταστήστε το νερό καθημερινά. Καθαρίστε το με ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% ή με το απολυμαντικό που προτείνει ο κατασκευαστής, κάθε 3 ημέρες για να αποτρέψετε τις εναποθέσεις ορυκτών και τη συσσώρευση μεμβράνης. Αλλάζετε το φίλτρο τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Φίλτρα αέρα: Μηνιαία

Αντικαταστήστε τα φίλτρα μικρών σωματιδίων στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης μία φορά το μήνα για να διατηρήσετε τις δυνάμεις καθαρισμού του αέρα στο ταμπάκο. Το ίδιο ισχύει και για τα φίλτρα των κλιματιστικών στο δωμάτιο.

Αεραγωγοί: Όπως απαιτείται

Εάν όλοι στο σπίτι σας είναι υγιείς, δεν χρειάζεται να καθαρίζετε τακτικά τους αγωγούς. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αποτρέπει προβλήματα, και εάν γίνει λανθασμένα, θα μπορούσε να τα προκαλέσει . Η βρωμιά μέσα συνήθως κολλάει και μένει. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα ή αφαιρέστε και καθαρίστε τις σχάρες όταν παρατηρήσετε κανονική συσσώρευση σκόνης. Ωστόσο, εάν έχετε μούχλα, τρωκτικά ή έντομα ή μπορείτε να δείτε πράγματα να φυσούν έξω από τους αεραγωγούς σας, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι.