Πόσο συνηθισμένο είναι να μην έχεις φίλους;

Πόσοι λένε ότι δεν έχουν φίλους; Ενώ μπορεί να νιώθετε μόνοι στη μοναξιά σας, είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε.

  • Μια έρευνα έδειξε ότι το 27% των millennials ανέφεραν ότι δεν είχαν στενούς φίλους, ενώ το 22% ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου φίλους. Για σύγκριση, μόνο το 16% των Gen Xers και το 9% των baby boomers ανέφεραν ότι δεν είχαν φίλους.
  • Μια άλλη έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι το 49% των ενηλίκων ανέφερε ότι είχε τρεις ή λίγους στενούς φίλους.
  • Άλλες έρευνες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα. Μια δημοσκόπηση από το Associated Press διαπίστωσε ότι το 18% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν ένα ή λιγότερα άτομα εκτός του στενού τους νοικοκυριού που θα μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια εάν τη χρειάζονταν.  

Γιατί πολλοί νεότεροι αναφέρουν ότι έχουν λίγους ή καθόλου φίλους; Αν και οι ακριβείς λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς, η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.  

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά τείνουν να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.  

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η πανδημία COVID-19 έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της κατάστασης της φιλίας για πολλούς ενήλικες στις ΗΠΑ Μεταξύ των νεαρών γυναικών, σχεδόν το 60% ανέφερε ότι έχασε επαφή με μερικούς φίλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 16% ανέφερε ότι έχασε την επαφή με οι περισσότεροι ή όλοι οι φίλοι τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι νέοι άνδρες αγωνίζονται επίσης με τις κοινωνικές σχέσεις. Το είκοσι οκτώ τοις εκατό των ανδρών κάτω των 30 ετών δεν έχουν στενές προσωπικές σχέσεις.  

Ενώ οι πρόσφατες προκλήσεις έχουν κάνει μερικούς ανθρώπους να χάσουν την επαφή με παλιούς φίλους, έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων έχουν κάνει τουλάχιστον έναν νέο φίλο τον περασμένο χρόνο.  

 

μοναξιάφίλοιφιλία