Πόσο βάρος πήραμε τελικά κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Μια μικρή δόση καλών ειδήσεων από την πανδημία COVID-19:  Μια μελέτη σε περισσότερους από 100.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ, στο σύνολό ως έθνος, σημείωσε αύξηση την ίδια ποσότητα βάρους, ως αποτέλεσμα της παραμονής στο σπίτι από ό,τι πριν από την άφιξη της ασθένειας. Κάποιοι πήραν βάρος, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά πολλοί άλλοι απέφυγαν τον. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

“Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι ημέρες παραμονής στο σπίτι με COVID οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση βάρους, η μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία”, αναφέρει η Rena R. Wing, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τον Έλεγχο του Βάρους και τον Διαβήτη στο Νοσοκομείο Miriam, στο Providence, RI, η οποία ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης.

Χάρη σε ένα “σημείο ρύθμισης” που τείνει να διατηρεί το σωματικό βάρος σταθερό, “σε μια περίοδο περίπου ενός έτους, οι περισσότεροι άνθρωποι θα διατηρήσουν το κανονικό τους βάρος”, λέει η ίδια.

Η ομάδα της Wing χρησιμοποίησε τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από 102.889 ενήλικες (μέση ηλικία 56,4 ετών) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, το φύλο και την εθνικότητα. Από το σύνολο, το 64% ήταν γυναίκες, το 90% ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί και το 8% ήταν μαύροι.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Μαρτίου 2020, οι συμμετέχοντες πήραν κατά μέσο όρο 0,18 kg (περίπου 0,4 lb). Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, μετά την άφιξη των εντολών παραμονής στο σπίτι, οι συμμετέχοντες πήραν 0,22 κιλά κατά μέσο όρο – μια αύξηση 0,04 κιλά ή περίπου 1,4 ουγγιές, δηλαδή περίπου το βάρος τριών άδειων κουτιών σόδας. Τα ευρήματα ήταν συνεπή σε όλες τις φυλετικές ομάδες, όχι σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα που εξέταζαν το COVID-19 και την αύξηση βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αυτοπροσώπως, εξαιρουμένων των επισκέψεων τηλεϊατρικής, η αύξηση του βάρους πριν και μετά τη διακοπή ήταν ακόμη πιο μικρή.

Τουλάχιστον μία προηγούμενη μελέτη έδειξε μεγαλύτερα κέρδη βάρους επειδή χρησιμοποίησε δεδομένα που δηλώθηκαν από τους ίδιους, αυτοεπιλεγμένη συμμετοχή ή αυξομειώσεις του βάρους σε μικρές χρονικές περιόδους. Αλλά η ομάδα του Wing χρησιμοποίησε βάρη που καταγράφηκαν σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, τα οποία θεωρητικά είναι πιο αξιόπιστα, είπαν.

Αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους ενήλικες, επειδή τα δεδομένα ελήφθησαν από άτομα που αναζητούσαν ιατρική φροντίδα, και μπορεί να προϋπήρχαν άλλα προβλήματα που επηρέαζαν το βάρος τους.

 

 

παχυσαρκίαπαραπανίσια κιλάfront-storiesπαχυσαρκία και κορονοϊόςκιλά λόγω κορονοϊού