Που μπορεί να οφείλεται το αίμα στα κόπρανα;

Αιτίες αίματος στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία κάπου στο πεπτικό σας σύστημα. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή που μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με μια απόκρυφη εξέταση κοπράνων (που ελέγχει για κρυμμένο αίμα στα κόπρανα). Άλλες φορές μπορεί να είναι ορατό στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα μετά από κένωση ως έντονο κόκκινο αίμα. Η αιμορραγία που συμβαίνει ψηλότερα στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα και πίσσα.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα περιλαμβάνουν:

Εκκολπωματίτιδα. Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που προεξέχουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου . Συνήθως τα εκκολπώματα δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αιμορραγήσουν ή να μολυνθούν.

Πρωκτική ρωγμήΈνα μικρό κόψιμο ή σχίσιμο στον ιστό που επενδύει τον πρωκτό παρόμοιο με τις ρωγμές που εμφανίζονται σε σκασμένα χείλη ή ένα κόψιμο χαρτιού. Οι ρωγμές προκαλούνται συχνά από το πέρασμα ενός μεγάλου, σκληρού σκαμνιού και μπορεί να είναι επώδυνες.ΚολίτιδαΦλεγμονή του παχέος εντέρου  Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών είναι οι λοιμώξεις ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου .

Αγγειοδυσπλασία. Μια κατάσταση κατά την οποία εύθραυστα, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία οδηγούν σε αιμορραγία.

Πεπτικά έλκη.

Πολύποδες ή καρκίνος . Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορούν να αναπτυχθούν, να αιμορραγούν και να γίνουν καρκινικοί. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις ΗΠΑ. Συχνά προκαλεί αιμορραγία που δεν γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι .

Προβλήματα οισοφάγου . Οι κιρσοί του οισοφάγου ή τα δάκρυα στον οισοφάγο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια αίματος.

Αν δείτε αίμα στα κόπρανα, συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας.

αίμα στα κόπρανα