Πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη, αναπόφευκτη πανδημία γρίπης, λέει ο ΠΟΥ

Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα κι άλλη πανδημία γρίπης και πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή καταστροφή που θα μπορούσε αυτή να προκαλέσει και να μην υποτιμήσει τους κινδύνους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος και παρουσίασαν ένα πλάνο για την αντιμετώπιση της γρίπης, προκειμένου να προληφθεί ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού σε όλο τον πλανήτη. «Είναι θέμα του πότε θα συμβεί αυτό και όχι του αν θα συμβεί», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επεσήμανε: «Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπάρχει πάντα. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος της πρόληψης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το 2009 και το 2010 προκλήθηκε η τελευταία πανδημία γρίπης από τον ιό H1N1 και σύμφωνα με μελέτες τον πρώτο χρόνο επηρεάστηκε πάνω από 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 0,02%.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας από όλο τον κόσμο και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος ένας πιο θανατηφόρος ιός της γρίπης να περάσει μια μέρα από τα ζώα στους ανθρώπους, να μεταλλαχθεί και να μολύνει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Οι ιοί της γρίπης είναι πολλοί και συνεχώς μεταβάλλονται, μολύνοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο σε εποχιακά “ξεσπάσματα”. Από αυτές τις μολύνσεις, περίπου 3 έως 5 εκατομμύρια είναι σοβαρές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε 290.000 έως 650.000 θανάτους, λόγω σοβαρών προβλημάτων από το αναπνευστικό, που σχετίζονται με τη γρίπη.

Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων περιπτώσεων και ο ΠΟΥ συστήνει ετήσιο εμβολιασμό, ειδικά στους επαγγελματίες υγείας και σε ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Το σχέδιο ΠΟΥ – το οποίο περιγράφεται ως το πλέον ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα – περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των πληθυσμών όσο το δυνατόν περισσότερο από τα ετήσια “ξεσπάσματα” της εποχικής γρίπης, αλλά και προετοιμασία για ενδεχόμενη πανδημία.