Προειδοποίηση «επιδημίας» ιλαράς στο Ηνωμένο Βασίλειο – δείτε τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «επιδημία ιλαράς » καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού μειώνονται στα παιδιά.

Από το 2019 , το ποσοστό των παιδιών κάτω των δύο ετών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου MMR μειώθηκε στο 90% – πτώση πέντε μονάδων από την έναρξη της πανδημίας. Το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν το πλήρες εμβόλιο δύο δόσεων μειώθηκε στο 85%.

Το εμβόλιο MMR, το οποίο εμβολιάζει κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, υπάρχει εδώ και πέντε δεκαετίες, αλλά έχει δει μια πρόσφατη πτώση της απορρόφησης με την άνοδο του σκεπτικισμού για τα εμβόλια. Η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγείται συνήθως σε βρέφη ενός έτους, με τη δεύτερη να χορηγείται στα τρία χρόνια και τέσσερις μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι τουλάχιστον το 95%  των παιδιών πρέπει να εμβολιαστούν κατά της ασθένειας για να αποφευχθεί η εκδήλωση επιδημιών.

Μελέτες δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν 99% προστασία από την ιλαρά και την ερυθρά, καθώς και 88% προστασία από την παρωτίτιδα.

Σε όλο τον κόσμο, μόνο η ιλαρά προκαλούσε κάποτε 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αλλά, μετά από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού, αυτοί οι κυρίως θάνατοι βρεφών μειώθηκαν σε μόλις 73.000 το 2014 – μείωση 97%.

Τώρα, με μια αύξηση 70 τοις εκατό στα παγκόσμια κρούσματα και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο στο να δει μια «επιδημία ιλαράς».

Ο Δρ David Nabarro, ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για τον Covid-19 , προειδοποίησε ότι περίπου 73 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο MMR δεν το έχουν κάνει.

Είπε: «Αυτό σημαίνει ότι φέτος, τους πρώτους μήνες, υπήρξαν 17.000 κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, ενώ τους δύο πρώτους μήνες των προηγούμενων ετών, ήταν συνήθως χαμηλότερα – 10.000 ή λιγότερο.

«Λοιπόν, ναι, έχουμε μια παγκόσμια επιδημία ιλαράς και αυτό μας ανησυχεί γιατί η ιλαρά μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια.

«Πρέπει απλώς να κάνουμε τους εμβολιασμούς να λειτουργήσουν ξανά και αυτό είναι μέρος του να λειτουργήσουν ξανά οι υπηρεσίες υγείας καθώς ο Covid εγκαθίσταται σε μια πιο τακτική θέση στη ζωή μας».

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως η πνευμονία καθώς και φλεγμονή του εγκεφάλου. 

Τα ενδεικτικά σημάδια της ασθένειας είναι ένας επίμονος πυρετός και ένα κόκκινο, κηλιδωτό εξάνθημα. Δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες για την ιλαρά, επομένως όσοι έχουν μολυνθεί από αυτήν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο τα συμπτώματά τους, όπως η αφυδάτωση.

Μια λοίμωξη από ιλαρά βλάπτει και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τα παιδιά πολύ πιο επιρρεπή στο να κολλήσουν άλλες λοιμώξεις.

Μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται SSPE (υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα), η οποία μπορεί να προκαλέσει προοδευτική καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος, απώλεια του κινητικού ελέγχου, επιληψία και θάνατο.

Συμπτώματα

  • συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα όπως καταρροή, φτέρνισμα και βήχας
  • πονεμένα, κόκκινα μάτια
  • πυρετός
  • μικρές γκρι-λευκές κηλίδες στο εσωτερικό των μάγουλων
  • πόνοι

Πιθανές επιπλοκές

  • ηπατίτιδα
  • εγκεφαλικές λοιμώξεις
  • προβλήματα στα μάτια και απώλεια όρασης
  • προβλήματα καρδιάς και νευρικού συστήματος
  • αποβολή ή θνησιγένεια
  • πρόωρος τοκετός
  • χαμηλό βάρος γέννησης
ιλαρά