Προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν συχνά κύκλους αυξημένης και καταθλιπτικής διάθεσης που ταιριάζουν στην περιγραφή της « μανιοκατάθλιψης ». Όταν η ασθένεια ενός ατόμου ακολουθεί αυτό το κλασικό πρότυπο, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι σχετικά εύκολη.

Αλλά η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ύπουλη. Τα συμπτώματα μπορεί να αψηφούν την αναμενόμενη μανιοκαταθλιπτική αλληλουχία. Σπάνια επεισόδια ήπιας μανίας ή υπομανίας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Η κατάθλιψη μπορεί να επισκιάσει άλλες πτυχές της ασθένειας. Μερικές φορές, συμπτώματα κατάθλιψης και μανίας μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα. Και η κατάχρηση ουσιών , εάν υπάρχει, μπορεί να θολώσει την εικόνα.

Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη διπολική διαταραχή δύσκολη τη διάγνωση όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή.

Μερικά γεγονότα για τη διπολική διαταραχή που ίσως δεν γνωρίζετε:

  • Το 20% των ανθρώπων που παραπονιούνται για κατάθλιψη στον γιατρό τους έχουν πράγματι διπολική διαταραχή.
  • Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή έχουν επισκεφτεί τρεις επαγγελματίες πριν διαγνωστούν σωστά.
  • Χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ξεκινήσουν οι άνθρωποι θεραπεία για τη διπολική διαταραχή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό προκαλείται εν μέρει από καθυστερήσεις στη διάγνωση.
  • Τα περισσότερα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν πρόσθετες ψυχιατρικές παθήσεις (όπως κατάχρηση ουσιών ή άγχος ) που μπορεί να κάνουν τις συνολικές διαγνώσεις πιο δύσκολες.

Η διπολική διαταραχή συχνά μπερδεύεται με την «απλή» κατάθλιψη

Τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι έχουν μόνο κατάθλιψη. Στη διπολική διαταραχή ΙΙ, την πιο ήπια μορφή, τα μανιακά επεισόδια είναι ήπια και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ο χρόνος που αφιερώνεται με συμπτώματα κατάθλιψης , εν τω μεταξύ, υπερβαίνει τον χρόνο που αφιερώνεται με συμπτώματα υπομανίας κατά περίπου 35 προς 1 σε άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ.

Ο χρόνος που αφιερώνεται με συμπτώματα κατάθλιψης επίσης συνήθως υπερτερεί του χρόνου που αφιερώνεται με συμπτώματα μανίας στη διπολική διαταραχή Ι κατά περίπου τρία προς ένα, αν και η πιο σοβαρή μανία στη διπολική διαταραχή Ι γενικά είναι ευκολότερο να εντοπιστεί.

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή — που συχνά αναφέρεται ως μονοπολική κατάθλιψη — είναι διαφορετική από τη διπολική διαταραχή II — που ονομάζεται επίσης διπολική κατάθλιψη — στο ότι η μονοπολική κατάθλιψη δεν έχει διαστήματα υπομανίας ενώ η διπολική ΙΙ έχει διαστήματα υπομανίας.

Οποιοσδήποτε αξιολογείται για κατάθλιψη θα πρέπει επίσης να αξιολογείται για ένα ιστορικό μανιακών ή υπομανιακών επεισοδίων.

Μερικά συμπτώματα που υποδηλώνουν  διπολική διαταραχή είναι:

  • Αχαρακτήριστες περιόδους θυμού και επιθετικότητας
  • Μεγαλοπρέπεια και υπερβολική αυτοπεποίθηση
  • Εύκολο κλάμα, συχνή θλίψη
  • Μεγαλύτερη ανάγκη για λίγο ύπνο για να νιώθετε ξεκούραστοι
  • Αχαρακτήριστη παρορμητική συμπεριφορά
  • Κατήφεια
  • Σύγχυση και απροσεξία

Άλλα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία ψυχιατρικής διαταραχής που απαιτεί αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα παγίδευσης, υπερκατανάλωση τροφής, υπερβολική ανησυχία και άγχος. Άλλες πιθανές διαγνώσεις εκτός από τη διπολική διαταραχή που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αυτά περιλαμβάνουν μονοπολική (μείζονα) κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές προσαρμογής, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα και διαταραχές προσωπικότητας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μερικές φορές μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε υγιείς εφήβους και ενήλικες. Ο χρόνος για ανησυχία είναι όταν σχηματίζουν ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου, παρεμβαίνοντας στην καθημερινή ζωή.

διπολική διαταραχή