Πρόωρη εμμηνόπαυση σε γυναίκες με Σύνδρομο Sjögren (μελέτη).

Οι γυναίκες με  Σύνδρομο Sjögren  είχαν πιο συχνά πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά δεν είχαν υψηλότερο ποσοστό αποβολής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια μελέτη σε κινεζικό πληθυσμό.

Η μελέτη, « Εμμηνορροϊκά και αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά ασθενών με πρωτοπαθές σύνδρομο sjogren: μια 7ετής μονοκεντρική αναδρομική μελέτη » , δημοσιεύτηκε στο  Current Medical Science .

Το σύνδρομο Sjögren είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει κυρίως τους αδένες που παράγουν δάκρυα και το σάλιο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι το Sjögren συνδέεται με αυξημένο  κίνδυνο αποβολής  και άλλων παρενεργειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικοί έδειξαν επίσης ότι μπορεί να επηρεάσει την εμμηνόπαυση, τη γονιμότητα και την έμμηνο ρύση.

Αυτή η σχέση μπορεί να εξηγηθεί με δύο μηχανισμούς. Το ένα βασίζεται στις επιδράσεις της χρόνιας φλεγμονής στο δίκτυο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ωοθήκες – αδένες που παράγουν ορμόνες που παίζουν βασικό ρόλο στην έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα. Το άλλο είναι η παραγωγή αντισωμάτων κατά των ωοθηκών που καταστρέφουν τον ιστό των ωοθηκών και μειώνουν την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν βιώσιμα ωάρια.

Η συσχέτιση μεταξύ του Sjögren και της γονιμότητας, της εμμήνου ρύσεως ή της αποβολής δεν παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες, ωστόσο, καθιστώντας την αμφιλεγόμενη. Απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις της γονιμότητας και της εμμήνου ρύσεως σε άτομα με νόσο Sjögren για να δοθεί μια βαθύτερη γνώση σχετικά με τη σχέση.

Στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να πυροδοτήσουν την έναρξη του Sjögren στις γυναίκες

Έμμηνος ρύση, δεδομένα γονιμότητας σε γυναίκες στην Κίνα με Sjögren

Υπάρχουν επίσης ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα σε άτομα με Sjögren στην Κίνα, γεγονός που καθιστά την έρευνα εκεί «για τα εμμηνορροϊκά και αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά ασθενών με pSS [πρωτοπαθές σύνδρομο Sjögren] με σχετικά μεγάλο μέγεθος δείγματος» πολύ σημαντική, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές από το νοσοκομείο Tongji στο Hubei της Κίνας ανέλυσαν δεδομένα εμμήνου ρύσεως και αναπαραγωγής από 449 γυναίκες (μέση ηλικία, 46,18) με Sjögren. Η μελέτη συνέκρινε επίσης τα αποτελέσματα των ασθενών πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν την ηλικία στον πρώτο εμμηνορροϊκό κύκλο (εμμηναρχή), την έμμηνο ρύση και το ποσοστό αυτόματων αποβολών. Η μελέτη αξιολόγησε επίσης εκδηλώσεις της νόσου, όπως δερματικά συμπτώματα, εμπλοκή των πνευμόνων και επίπεδα στο αίμα των ανοσοσφαιρινών (αντισώματα), των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της αλβουμίνης (ένα μέτρο της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP, δείκτης φλεγμονής ).

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ενεργή νόσο, με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμόνων και του συστήματος αίματος σε σύγκριση με το ήπαρ και τους νεφρούς.

Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στην ηλικία της εμμηναρχίας ή στο ποσοστό της εμμήνου ρύσεως και των αυθόρμητων αποβολών μεταξύ των ασθενών με Sjögren και του γενικού πληθυσμού.

Ωστόσο, η πρώιμη εμμηνόπαυση – που ορίζεται ως λαμβάνει χώρα μεταξύ των ηλικιών 40-45 – ήταν πιο συχνή με το Sjögren από τον γενικό πληθυσμό (8,89% έναντι 5%), επιβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία των ωοθηκών των ασθενών με pSS μπορεί να επηρεαστεί από αυτοάνοση νόσο. έγραψαν οι ερευνητές.

Η υπογονιμότητα μεταξύ των ασθενών με Sjögren (0,89%) ήταν χαμηλότερη από ό,τι στις γυναίκες της Κίνας σε αναπαραγωγική ηλικία, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 9% και 25%. Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που εμφάνισαν Sjögren μετά την εμμηνόπαυση, εκείνες που είχαν εμμηνόπαυση πριν από την έναρξη της νόσου είχαν υψηλότερη προσβολή του δέρματος (15% έναντι 27,96%) και αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρινών στο αίμα (4,16% έναντι 10,64%).

Ωστόσο, οι γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακό Sjögren είχαν σημαντικά υψηλότερη επίπτωση διάμεσης πνευμονοπάθειας (32,5% έναντι 17,02%), την πιο συχνή επιπλοκή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην προκαλούμενη από την εμμηνόπαυση μείωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι της φλεγμονής των πνευμόνων.

Οι γυναίκες στην ομάδα έναρξης μετά την εμμηνόπαυση είχαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (47% έναντι 31,25%  και της αλβουμίνης (19,49% έναντι 8,22%) και μεγαλύτερα επίπεδα CRP (21,67% έναντι 10,94%).

Οι γυναίκες στην ομάδα προεμμηνοπαυσιακής έναρξης είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό μη φυσιολογικής εγκυμοσύνης (9,72% έναντι 2,5%) σε σύγκριση με εκείνες που ανέπτυξαν Sjögren μετά την εμμηνόπαυση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «η σχέση μεταξύ της έναρξης του pSS και του χρόνου της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσει τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών», έγραψαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι η μελέτη παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την έμμηνο ρύση και την αναπαραγωγή σε γυναίκες στην Κίνα με Sjögren.

εμμηνόπαυσησύνδρομο Sjogren