Πρωτεΐνη: Τι κάνει στον οργανισμό σας

Η πρωτεΐνη είναι μία από τις πιο πολύπλοκες ομάδες μορίων, που εκτελούν κάθε είδους εργασίες στο σώμα σας. Συνθέτουν τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά και τους μυς. Η πρωτεΐνη δίνει στους ιστούς και τα όργανα το σχήμα τουaς και επίσης τους βοηθά να λειτουργούν όπως πρέπει. Εν ολίγοις, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία που σας κάνουν να είστε αυτό που είστε.

Ενέργεια

Η πρωτεΐνη δεν είναι η πρώτη – ή ακόμη και η δεύτερη – επιλογή του σώματός σας για να λάβετε ενέργεια. Αυτός ο ρόλος προορίζεται για υδατάνθρακες και λίπη. Αλλά όταν έχετε καταναλώσει λίγες θερμίδες ή εάν αθλείστε σοβαρά, ευχαριστήστε την πρωτεΐνη που σας κρατάει πέρα ​​από το σημείο των κανονικών αποθεμάτων ενέργειας.

Σύνθεση μυών

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση του σχήματος και της δομής των μυών σας. Κατά την απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη εμποδίζει να χαθεί μυϊκη μάζα ταυτόχρονα. Αν εκτελείτε ασκήσεις με βάρη, η πρωτεΐνη είναι το κλειδί για την καλή γράμμωση.

Ενισχυτικό οστών

Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη της κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή σας βελτιώνει την υγεία των οστών. Μειώνει την πιθανότητα οστεοπόρωσης (απώλεια οστού) βοηθώντας να διατηρηθεί η οστική πυκνότητα και βοηθά στην αποφυγή καταγμάτων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πρωτεΐνες συντίθενται από αμινοξέα. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν, ώστε οι βασικοί παράγοντες στο ανοσοποιητικό σας σύστημα – τα Τ κύτταρα, τα Β κύτταρα και τα αντισώματα – να σκοτώνουν επιβλαβή κύτταρα που εισέρχονται στο σώμα σας πριν ξεκινήσουν μια μόλυνση.

Περιορίζει τις λιγούρες

Οι λιγούρες διαφέρουν από την πραγματική ανάγκη για φαγητό. Προέρχονται από τον εγκέφαλο και όχι από το στομάχι. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη περισσότερης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτών των αναγκών, ακόμη και τις επιδρομές αργά το βράδυ στο ψυγείο.

Καύση λίπους

Ένα αρκετά υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης στη διατροφή σας ενισχύει το μεταβολισμό σας (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καταναλώνει θερμίδες). Αυτό σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες την ημέρα-ακόμα και σε ηρεμία-από ό, τι θα κάνατε σε δίαιτα χαμηλότερη σε πρωτεΐνη.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Μελέτες, συγκεκριμένα σε φυτικές πρωτεΐνες, δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα LDL ή κακής χοληστερόλης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αποκατάσταση τραυματισμών

Υπάρχει ένας λόγος που η πρωτεΐνη αποτελεί το δομικό στοιχείο των ιστών και των οργάνων του σώματός σας. Δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης επούλωσης  του τραύματος μειώνοντας τη φλεγμονή και δημιουργώντας νέο ιστό στο σημείο του τραυματισμού.

Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες έχει σαφή οφέλη, αλλά μπορεί η μεγάλη ποσότητα να βλάψει την υγεία σας; Η απάντηση είναι πως η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, υψηλότερη χοληστερόλη, πέτρες στα νεφρά, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα. Αλλά πολλές από αυτές τις πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από τον τύπο πρωτεΐνης που καταναλώνει κανείς και τη συνολική διατροφή. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας τι είναι καλύτερο για εσάς.

Η πρωτεΐνη υφίσταται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Συμπεριλάβατε υγιείς πηγές χαμηλών λιπαρών στην διατροφή σας. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη και τις πολύ επεξεργασμένες επιλογές. Προσπαθήστε να το τρώτε τακτικά μέσα στην ημέρα αντί να «στριμώχνετε» όλη την ποσότητα σε ένα γεύμα.

Πρωτεΐνηαύξηση βάρουςδυσκοιλιοτητακορεσμένα λίπηfront-storiesπηγές χαμηλών λιπαρώνδίαιτα με πρωτείνεςΔίαιτα|μακροζωία|πρωτεϊνες