Προβιοτικά: Μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην υγεία του κόλπου;

Η σημασία των προβιοτικών και της διατήρησης των “καλών” βακτηρίων στο σώμα είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς της υγείας. Οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στον κόλπο μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη και άλλα αποτελέσματα της υγείας.

Ωστόσο, η βελτίωση του κολπικού μικροβιώματος μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο η λήψη προβιοτικών. Οι ειδικοί μοιράστηκαν πρόσφατα ευρήματα μελέτης στην 38η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με κολπικές προβιοτικές κάψουλες μεταξύ γυναικών με δυσμενές κολπικό μικροβίωμα δεν βελτίωσε την κολπική χλωρίδα περισσότερο από το εικονικό φάρμακο (placebo).

Η σημασία του κολπικού μικροβιώματος

Το National Institute of Environmental Health SciencesTrusted Source σημειώνει ότι “το μικροβίωμα είναι η συλλογή όλων των μικροβίων, όπως βακτήρια, μύκητες, ιοί και τα γονίδιά τους, που ζουν φυσιολογικά στο σώμα μας και μέσα μας”.

Το μικροβίωμα των ανθρώπων παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της υγείας. Το κολπικό μικροβίωμα αναφέρεται σε όλους τους μικροοργανισμούς του κόλπου. Η σύνθεση του κολπικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για γυναικολογικούς καρκίνους.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τέλος, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Ο μικροοργανισμός Lactobacillus συμβάλλει συνήθως σε ένα υγιές κολπικό μικροβίωμα και βοηθά στην προστασία του οργανισμού.

Οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν την κολπική υγεία και τον τρόπο βελτίωσής της, μεταξύ άλλων και για όσες αναζητούν θεραπεία υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Ένα υγιές κολπικό μικροβίωμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το πώς να βελτιωθεί καλύτερα το κολπικό μικροβίωμα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από την απλή χρήση κολπικών προβιοτικών.

Προβιοτικά: Δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ήλπιζαν οι ειδικοί;

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, η οποία επιτρέπει μεγάλη αντικειμενικότητα και συμβάλλει στην εξάλειψη του κινδύνου μεροληψίας. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 74 συμμετέχουσες. Όλες οι συμμετέχουσες είχαν παραπεμφθεί για εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν δυσμενές κολπικό μικροβίωμα.

Οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη έλαβε κολπικές προβιοτικές κάψουλες που περιείχαν Lactobacillus. Οι ερευνητές επανεκτίμησαν τα κολπικά μικροβιόγραμμα των συμμετεχουσών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους και αφού είχαν τον επόμενο εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο (34,2%) όλων των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτίωση της ποιότητας του κολπικού μικροβιώματος σε διάστημα 1-3 μηνών, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν προβιοτικό ή εικονικό φάρμακο.

Ο Yasser Diab, σύμβουλος γυναικολόγος και μαιευτήρας στην Cadogan Clinic, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, σημείωσε στο Medical News Today ότι “συγκεκριμένα δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων – της ομάδας των γαλακτοβακίλλων και της ομάδας του εικονικού φαρμάκου”.

“Η παρέμβαση δεν περιελάμβανε όλα τα στελέχη γαλακτοβακίλλων που εμπλέκονται στην επίδραση των αποτελεσμάτων της γονιμότητας. Χρειάζονται πιο λεπτομερείς μελέτες για να καθοριστούν θεραπευτικές στρατηγικές για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας γονιμότητας από παρεμβάσεις που αφορούν το κολπικό μικροβίωμα”, επισήμανε.

Η συγγραφέας της μελέτης Dr. Ida Enberg Jepson σχολίασε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα και ότι οι συγκεκριμένες προβιοτικές θεραπείες μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ήλπιζαν.

Η ίδια εξήγησε για το Medical news today: “Διαπιστώσαμε ότι η χρήση ενός ειδικού προβιοτικού που περιέχει Lactobacillus rhamnosus και Lactobacillus gasseri δεν βελτίωσε μια (ασυμπτωματική) δυσμενή κολπική μικροβιακή χλωρίδα σε υπογόνιμες γυναίκες”.

 

front-storiesπροβιοτικά