Προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν μετά τα 50

Όταν έχετε περάσει τα 50, ορισμένες παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.  Αλλά και οι πόνοι που μπορεί να μην σας ανησυχούσαν πολύ όταν είστε νεότεροι, μπορεί πλέον να είναι σημάδι μεγαλύτερων προβλημάτων στη μέση ηλικία. 

Εμφραγμα

Ένας άνδρας 50 ετών έχει 1 στις 2 πιθανότητες να νοσήσει κάποια στιγμή από καρδιακή νόσο. Τα πιο κοινά σημάδια είναι ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και ο πόνος στην πλάτη, τους ώμους ή τον αυχένα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ιδρωμένοι, ζαλάδες ή σαν να πρόκειται να κάνετε εμετό. Ο κίνδυνος  είναι χαμηλότερος εάν έχετε υγιές βάρος, δεν καπνίζετε και ασκείτε τακτικά.

Εγκεφαλικό

Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα δεν φτάνει σε μέρη του εγκεφάλου σας όπως θα έπρεπε, και αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Αναζητήστε βοήθεια αμέσως εάν έχετε ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας, χάσετε τον προσανατολισμό σας ή μπερδευτείτε και έχετε πρόβλημα στην ομιλία. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες σας εάν διατηρείτε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση, ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης, διαχειρίζεστε το άγχος σας, ασκηθείτε και κόψετε το κάπνισμα.  

Ανεύρυσμα

Ένα ανεύρυσμα συμβαίνει όταν το τοίχωμα μιας αρτηρίας εξασθενεί και διογκώνεται προς τα έξω. Εάν αυτό το τοίχωμα υποχωρήσει, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία ή εγκεφαλικό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ναυτία, ζάλη, μαλακό δέρμα και γρήγορο καρδιακό παλμό.

Πέτρες στη χολή

Μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από έναν κόκκο άμμου έως μια μπάλα του γκολφ και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς ή πίσω από τον αφαλό σας. Είναι πιο πιθανό να τα πάθετε εάν είστε παχύσαρκοι, έχετε διαβήτη ή νόσο του Crohn ή εάν δεν ασκείστε.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Μερικές φορές, οι πέτρες στη χολή μπορεί να το πυροδοτήσουν. Είναι φλεγμονή του παγκρέατος, που παράγει ένζυμα και ορμόνες όπως η ινσουλίνη που βοηθούν στην πέψη. Προκαλεί έντονο πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο και πυρετό και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, υψηλά επίπεδα ασβεστίου ή αυξημένα τριγλυκερίδια.

Οστεοπόρωση – Κίνδυνος καταγμάτων

Αυτά μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα οστά  μπορεί να γίνουν εύθραυστα καθώς μεγαλώνετε και να είναι πιο πιθανό να σπάσουν. Η απώλεια οστού είναι γνωστή ως οστεοπόρωση και είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνσή της ή να την εμποδίσουν να επιδεινωθεί, ενώ ορισμένα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τα οστά. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Ίλιγγος

Εάν ξαφνικά ζαλιστείτε, μπορεί να έχετε ίλιγγο. Μπορεί να συμβεί εάν μικροσκοπικοί κρύσταλλοι στο εσωτερικό αυτί σας, που σας βοηθούν να ελέγξετε την ισορροπία σας, μετακινηθούν. Είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό καθώς μεγαλώνετε. Ο εξειδικευμένος ΩΡΛ γιατρός μπορεί να το αντιμετωπίσει με μια σειρά κινήσεων της κεφαλής που μετακινούν αυτά τα σωματίδια πίσω στη θέση τους.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής σας είναι ένα ευαίσθητο στο φως στρώμα στο μάτι  που λέει στον εγκέφαλό  τι βλέπετε. Εάν απομακρυνθεί από το εξωτερικό τοίχωμα του ματιού σας, δεν θα πάρει οξυγόνο και άλλα πράγματα που χρειάζεται. Μπορεί να δείτε αιωρούμενες κηλίδες ή λάμψεις φωτός. Μπορεί να χάσετε οριστικά την όρασή σας, οπότε επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που έχουν μυωπία (αυξημένη)  ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

Πέτρες στα νεφρά

Συνήθως είναι  φτιαγμένες από ασβέστιο, που σχηματίζονται στα νεφρά σας. Συχνά περνούν ακίνδυνα από το σώμα σας, αλλά τα μεγαλύτερα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνα και να προκαλέσουν αιμορραγία ή λοιμώξεις ή να εμποδίσουν τη ροή των ούρων. Είναι πιο κοινά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη τους πίνοντας πολλά υγρά κάθε μέρα. Το νερό είναι το καλύτερο.

Πνευμονία

Τα άτομα άνω των 50 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από το είδος της πνευμονίας που προκαλείται από βακτήρια και όχι από ιούς. Ονομάζεται πνευμονιοκοκκική πνευμονία, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να το πάθουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς μεγαλώνετε. Αλλά υπάρχουν εμβόλια για αυτό και το CDC τα συνιστά για όλους άνω των 65 ετών.

Σπονδυλική στένωση

Αυτό αναπτύσσεται αργά, αλλά μπορεί να το εντοπίσετε ξαφνικά. Μπορεί να προκληθεί πόνος, μούδιασμα ή κράμπες στο κάτω μέρος της πλάτης ή στον αυχένα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή φυσικοθεραπεία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση.

Αρθρίτιδα

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται ως ξαφνικός πόνος και πρήξιμο σε μία από τις αρθρώσεις σας, συχνά ένα μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Είναι μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα σας. Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τρώτε κόκκινο κρέας και οστρακοειδή ή πίνετε αλκοόλ, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο. Το γλυκαντικό σόδας γνωστό ως φρουκτόζη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο, όπως και η παχυσαρκία.

Πνευμονική εμβολή

Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος κολλάει σε ένα αιμοφόρο αγγείο σε έναν από τους πνεύμονές σας. Οι πιθανότητες αυξάνονται μετά την ηλικία των 50 ετών και μπορεί να είναι σοβαρό, οπότε ζητήστε ιατρική βοήθεια γρήγορα εάν έχετε πόνο στο στήθος, ξαφνική δύσπνοια και ζάλη. Μπορεί επίσης να έχετε βήχα που μπορεί ακόμη και να προκαλέσει λίγο αίμα, πόνους στα πόδια και μαλακό ή μπλε δέρμα. Ο θρόμβος αίματος ξεκινά συχνά στο πόδι σας, επομένως ένα πρώιμο σημάδι μπορεί να είναι πρήξιμο ή πόνος σε μία από τις γάμπες σας.  
Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν είχατε καρδιακή νόσο ή πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή ήσασταν σε στενή θέση (όπως σε αεροπλάνο ή αυτοκίνητο) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προβλήματα υγείας