Πώς γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

Από την εντυπωσιακή μπάλα στην Times Square της Νέας Υόρκης, μέχρι τη δική μας Βασιλόπιττα με το φλουρί, ο κάθε λαός έχει τις δικές του παραδόσεις για την υποδοχή του καινούριου χρόνου, συνοδεύοντάς την με την ελπίδα για καλή υγεία, οικονομική ευρωστία και ένα χαρούμενο θετικό ξεκίνημα.

Ας δούμε όμως πώς ξεκινούν τη νέα χρονιά σε διάφορα σημεία του κόσμου.

1. Βραζιλία

Για να αποφύγουν τα κακά πνεύματα, φορούν λευκά ρούχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποιοι “περνούν από επτά κύματα” (ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας) βουτώντας στον ωκεανό ή ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα.

2. Χιλή

Μια κουταλιά φακές τα μεσάνυχτα και νομίσματα στον πάτο του παπουτσιού λένε πως φέρνει οικονομική ευημερία για τους επόμενους 12 μήνες. Οι τολμηροί, περνούν τη νύχτα στο νεκροταφείο γιορτάζοντας τη νέα χρονιά με τους νεκρούς τους.

3. Κίνα

Η Κίνα ανακάλυψε τα πυροτεχνήματα, οπότε η υποδοχή του νέου χρόνου είναι πραγματικά φαντασμαγορική. Λένε ότι η φωτιά και οι κρότοι διώχνουν τα κακά πνεύματα… Επίσης, οι Κινέζοι, φορούν κόκκινα και δίνουν στα παιδιά χαρτζιλίκι σε κόκκινους φακέλους.

4. Κούβα

Εάν πάσχετε από … ταξιδιωτικό μικρόβιο, οι Κουβανοί συνιστούν να κάνετε ένα γύρο γύρω από το σπίτι σας με μια βαλίτσα όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα – φέρνει τύχη στα ταξίδια τον καινούριο χρόνο. Γενικά για καλή τύχη, σκουπίζουν το σπίτι ή να πετούν νερό από το παράθυρο.

5. Δανία

Πώς οι Δανοί δείχνουν την αγάπη τους στους φίλους και τους γείτονές τους; Πετούν πιάτα και ποτήρια στα σπίτια τους. Για επιπλέον καλή τύχη, ανεβαίνουν σε μια καρέκλα από την οποία πηδούν στο πάτωμα τα μεσάνυχτα.

6. Ισημερινός

Για … κάθαρση με τη νέα χρονιά οι Εκουαδοριανοί, καίνε κούκλες – ομοιώματα πολιτικών ή ανθρώπων που δεν συμπαθούν, με στόχο να απαλλαγούν από την κακή τους ενέργεια. (Παραλλαγές του εθίμου ακολουθούνται στον Παναμά, την Παραγουάη και την Κολομβία.)

Όσο για την οικονομική ευημερία, κρύβουν νομίσματα μέσα στο σπίτι και όποιος τα βρεί είναι ο τυχερός της χρονιάς.

7. Ιαπωνία

Οι καμπάνες χτυπούν 108 φορές για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Όμως είναι σημαντικό το σπίτι να έχει καθαριστεί και οι συγκρούσεις να έχουν επιλυθεί, για να ξεκινήσει το νέο έτος σε καθαρή βάση.

8. Ολλανδία

Κάθε χρόνο, οι Ολλανδοί πυροβολούν κονσέρβες με γάλα. Το έθιμο είναι επικίνδυνο και απαγορευμένο σε πολλές πόλεις, αλλά αυτό δεν σταματά τους νέους να συμμετέχουν στην παράδοσή τους. Όσοι πάλι προτιμούν λιγότερο τις …ερασιτεχνικές εκρηκτικές συσκευές, θεωρούν καλοτυχία μια βουτιά στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας.

9. Ρωσία

Πόσο μακριά θα φτάνατε για να πραγματοποιηθεί η ευχή σας; Οι Ρώσοι τη γράφουν στο χαρτί, το καίνε, βάζουν τη στάχτη του στη σαμπάνια και … άσπρο πάτο!

10. Σκωτία

Αυτοί που κάνουν “ποδαρικό” δεν μπορούν να πάνε με άδεια χέρια. Συνήθως φέρνουν συμβολικά δώρα όπως ψωμί και ουίσκι. Επίσης ανάβουν μεγάλες φωτιές.

11. Νότια Αφρική

Προσέξτε, πεζοί! Στο Γιοχάνεσμπουργκ, για τις “εκκαθαρίσεις” με τον παλαιό χρόνο, πετούν παλιά έπιπλα και συσκευές, όπως τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, έξω από το παράθυρο!

12. Ισπανία

Στην Ισπανία και πολλές ισπανόφωνες χώρες, συνηθίζουν να τρώνε 12 ρόγες σταφύλι τα μεσάνυχτα. Φέρνουν -λέει- καλή τύχη για τον κάθε μήνα του καινούριου χρόνου. Φαίνεται εύκολο; Για προσπαθήστε να συντονιστείτε με τους 12 χτύπους του ρολογιού…