Σαλάτα με παντζάρια, μήλα και βατόμουρο με κεχρί

Το κεχρί είναι ένα αρχαίο δημητριακό που είναι γνωστό ως καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ειδικά σε άτομα με αθηροσκλήρωση ή διαβητική καρδιακή νόσο. Το κεχρί έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ως χυλό, υποκατάστατο ρυζιού ή ανάμειξη σαλάτας. Σε συνδυασμό με ντρέσινγκ με μήλα, παντζάρια και βατόμουρο, αυτή η σαλάτα με βότανα θα σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι και γεμάτοι ενέργεια. 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3 παντζάρια με φύλλα
  • 1 καρότο, τριμμένο και τριμμένο
  • 1 ξινό πράσινο μήλο, ξεφλουδισμένο και χοντροτριμμένο
  • ½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και χοντροτριμμένο
  • 7 ουγγιές (200 g) σφιχτό τόφου, πιεσμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • Μια χούφτα σμέουρα
  • Μια χούφτα καβουρδισμένα καρύδια ή φουντούκια
  • Για το κεχρί:  ¾ φλιτζάνι (175 g) άψητο κεχρί
  • 1¼ φλιτζάνι (300 ml) νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ντρέσινγκ βατόμουρου (δείτε παρακάτω)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ RASPBERRY DRESSING

  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βατόμουρο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό μήλου
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

  1. Κόψτε τα φύλλα από τα παντζάρια, κρατώντας τα ολόκληρα. Κόψτε τους μίσχους σε κομμάτια 2 cm  και τρίψτε και τρίψτε  τις ρίζες.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, φρυγανίζουμε το κεχρί για 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει, κουνώντας και στροβιλίζοντας την κατσαρόλα συχνά για να κρατήσει το κεχρί σε κίνηση. Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά   και σκεπάζουμε. Μαγειρέψτε για 30 λεπτά. Αφρατέψτε το κεχρί απαλά με ένα πιρούνι και ζεστάνετε λίγο ακόμα αν είναι ακόμα υγρό. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Μόλις ζεσταθεί το κεχρί, ρίξτε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το αλάτι και τον περισσότερο μαϊντανό. Το κεχρί μπορεί να είναι κολλώδες. Σπάστε το με τα χέρια σας – το ελαιόλαδο και ο μαϊντανός θα σας βοηθήσουν σε αυτό.
  4. Φτιάξτε το ντρέσινγκ με βατόμουρο. Τοποθετήστε όλα τα τριμμένα κομμάτια σας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με το μεγαλύτερο μέρος του ντρέσινγκ, μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια παντζαριού.
  5. Τοποθετήστε τα κομμένα φύλλα παντζαριού γύρω από την άκρη ενός πιάτου σερβιρίσματος και ρίξτε το κεχρί στο κέντρο. Σκορπίστε τα τριμμένα κομμάτια και τα κομμάτια tofu από πάνω, ακολουθούμενα από τα σμέουρα και τους ξηρούς καρπούς, στη συνέχεια περιχύστε με λίγο ακόμα dressing και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.