Σε φάση υποχώρησης το δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα

Σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις πλέον έχουν πλέον σταθεροποιηθεί κοντά 4400. Ήδη από προχθές διαφάνηκε μια σχετική αποσυμπίεση στις εισαγωγές με τις απλές νοσηλείες σε κλίνες covid να μειώνονται, δείχνοντας μια πρώτη τάση σταθεροποίησης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα σοβαρά περιστατικά που βρίσκονται στις εντατικές θα μειωθούν άμεσα, όμως το σημαντικότερο είναι να μην αυξηθούν έντονα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ακόμη και συγκρατημένη αισιοδοξία, φαίνεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επιβολής του lockdown. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι μπορεί να είχαμε περί τις 400 νέες εισαγωγές όμως παράλληλα είχαμε και πάνω από 300 εξιτήρια. Δυστυχώς βέβαια η αποσυμφόρηση των κλινών αποδίδεται και στους θανάτους που σημειώθηκαν και ήταν και πάλι άνω των 85.

Το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η μείωση των νοσηλειών. Αν και για τις επόμενες μέρες δεν μπορούμε να αναμένουμε ραγδαία μείωση θανάτων και διασωληνώσεων, τουλάχιστον είναι θετικό το γεγονός να μην “τροφοδοτούνται” από νέα κρούσματα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά και θα μειωθούν και οι απώλειες συνανθρώπων μας. Κι αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον έχει σταματήσει η μετάδοση του ιού μερικές μέρες πριν, δηλαδή μετά το πρώτο 10ημερο εφαρμογής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τις δράσεις του ΕΟΔΥ, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανάφερε ότι “Πρέπει να πω ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη, 633 κρούσματα. Το συζητάει η Επιδημιολογική μας ομάδα και λέμε επίσης ότι και στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ημαθία, στη Μαγνησία και στη Λάρισα πιεζόμαστε και έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, όπως επίσης είναι εμφανές πλέον σε όλους, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε έχει να κάνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού. Όμως, αντέχει και θέλω να πω για μία ακόμη φορά, ότι εκεί που φαίνεται ότι κραταιά, πολύ ισχυρά συστήματα σε όλο τον κόσμο, δεν αντέχουν, το Ε.Σ.Υ. αντέχει και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον κόσμο”.

ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργείου, οι Κινητές Ομάδες Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 17639 δράσεις σε 71 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Επίσης ο ΕΟΔΥ έχει διενεργήσει 550 χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους στο σύνολο 2.200.000 μοριακών ελέγχων. Επομένως, μέχρι σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει το 25% των τεστ κορονοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας. 

Οι προσλήψεις του ΕΟΔΥ στην εποχή της πανδημίας
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρθηκε στην αξία της Δημόσιας Υγείας επισημαίνοντας πολύπλευρο ρόλο του ΕΟΔΥ για την ανάλυση και ερμηνεία 52 μεταδιδόμενων νοσημάτων και παθήσεων, όπως ο HIV και ο γρίπη

Ο κ. Αρκουμανέας αναφερόμενος στην ενίσχυση του προσωπικού στην εποχή της πανδημίας ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί.

Σήμερα περίπου 2.500 άτομα εργάζονται στον ΕΟΔΥ και για την αντιμετώπιση του Covid έχουν ήδη προσληφθεί τους τελευταίους μήνες 1000 εργαζόμενοι. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη 200 εργαζομένων, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι ο ΕΟΔΥ θα βοηθήσει και στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

 

κορονοϊόςΕΟΔΥδημόσια νοσοκομείαΕΣΥΒασίλης ΚικίλιαςΠαναγιώτης Αρκουμανέας