Σε ποιους παράγοντες στηρίχθηκε η μερική άρση των μέτρων

Αποτελεί πλέον γεγονός ότι η λήψη μέτρων αρκετά νωρίς φαίνεται αποδοτική στον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που επιτρέπει την πρώτη φάση άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν η Ελλάδα έλαβε τα πρώτα μέτρα, δεν είχαμε κανένα νεκρό (μάλιστα λήφθηκαν 3 μέρες νωρίτερα), ενώ στην Ιταλία είχαν περάσει 12 μέρες και στην Ισπανία 6.

Οι λόγοι πάνω στους οποίους βασίζονται οι σχετικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα είναι τρεις:

Αρχικά υπήρξε μείωση στα εβδομαδιαία κρούσματα από 532 την εβδομάδα που λήφθηκαν τα μέτρα στα 171 την εβδομάδα μέχρι 26 Απριλίου. Να σημειωθεί βέβαια ότι υπήρξε αύξηση την τελευταία εβδομάδα αλλά από κρούσματα ελεγχόμενης διασποράς.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η συνολική χωρητικότητα σε ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, και οι διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα κορονοϊού επίσης. Ταυτόχρονα φάνηκε ότι μειώθηκε σταθερά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ, το οποίο έμεινε κάτω του 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης και πλέον είναι κάτω του 15% καθώς πλέον είναι διασωληνωμένα μόνο 40.

Από τα παραπάνω συνυπολογίζοντας κι άλλες παραμέτρους προκύπτει ο δείκτης που δείχνει τη μεταδοτικότητα κι αυτό είναι στο 0,5 από 2,5 που ήταν πριν τα μέτρα. Δηλαδή από εκεί δηλαδή που ένας ασθενής μόλυνε άλλους 2 ή 3 ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από 1. Αυτός είναι ένας δείκτης που θα παρακολουθείται στενά σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα για να διασφαλιστεί επάρκεια των νοσοκομείων να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.

Στη σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με σε σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό  κ. Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, κερδίσαμε τον απαραίτητο χρόνο ενάντια στον κορονοϊό. Η μείωση του ρυθμού μεταδοτικότητας οδήγησε σε μείωση των νέων κρουσμάτων, της χρήσης ΜΕΘ αλλά και τη διατήρηση αποθεμάτων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και υποδομών. Παράλληλα εξασφαλίστηκε ο χρόνος για πάνω από 3500 προσλήψεις και αποτελεί γεγονός ότι το ΕΣΥ κατάφερε άμεσα να ανταποκριθεί.

Πλέον όπως είπαμε είμαστε έτοιμη για την επόμενη φάση καθώς υπάρχει χαμηλός ρυθμός μετάδοσης, ενισχυμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας, θετικοί κλιματολογικοί παράγοντες για χρήση εξωτερικών χώρων, νέα κουλτούρα ασφάλειας και υγιεινής διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ενώ μαθαίνουμε ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες.

Σε σχέση με το Φεβρουάριο είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο καθώς πλέον έχουν γίνει  προσλήψεις 3.748 υγειονομικών, διαθέτουμε από 565 δημόσιες ΜΕΘ (με επιστράτευση και 145 ιδιωτικών) συνολικά 1015 (δημόσιες και ιδιωτικές), έχουμε δυνατότητα διενέργειας 5500 τεστ ημερησίως από 800, ενώ φαίνεται να κερδίσαμε και τη “μάχη της μάσκας” καθώς από 1 εκατομμύριο μάσκες σε υγειονομικό προσωπικό τον Φεβρουάριο, διατέθηκαν ήδη 3 εκατομμύρια και υπάρχει ήδη απόθεμα 21 εκατομμυρίων, ενώ υπάρχει πλέον αύξηση της εγχώρια δυνατότητα παραγωγής στα 9 εκατομμύρια μηνιαίως.

άρση μέτρωνΜΕΘκρούσματακορονοϊός