Selfies: Πέντε φορές πιο φονικές από την επίθεση καρχαρία

Πέντε φορές περισσότερα θύματα σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών έχουν προκαλέσει οι selfies. Τεράστιο το πρόβλημα στην Ινδία.

Από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας σέλφι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες σέλφι, οι νεαροί άνδρες, που είναι πιο ριψοκίνδυνοι, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfies, σε σύγκριση με θανάτους από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Η Ινδία, με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισεκατομμύριo ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει ρεκόρ θανάτων από σέλφι, με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας σε αυτές τις φωτογραφίες.

Στην Ινδία, άλλωστε, σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών, όταν παρασύρθηκε από τρένο και κάποιοι άλλοι νεαροί πνίγηκαν, όταν βυθίστηκε η βάρκα τους, τη στιγμή που έβγαζαν σέλφι. Η κατάσταση στην Ινδία είναι τόσο σοβαρή, ώστε οι αρχές έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες “όπου απαγορεύονται οι σέλφι” – 16 από αυτές στη Μουμπάϊ.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους από σέλφι, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για “ακίνδυνες σέλφι”.

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι, οι οποίοι αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο, στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία. Επίσης αρκετά θύματα σκοτώθηκαν, πέφτοντας στο φαράγγι Γκραν Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να “σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες σέλφι”, αφού επέζησε με θαυματουργό τρόπο ένας Καναδός, πέφτοντας από ύψος 75 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύθηκε μελέτη, που πρότεινε τρόπους χρήσης των κινητών, για την αποφυγή των selfies του θανάτου.

 

selfiesσέλφι