Σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό: Μπορεί ο τρόπος τοκετού να έχει επίδραση;

Για ορισμένους γονείς, η επανέναρξη της σεξουαλικής οικειότητας μετά την απόκτηση ενός μωρού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Η δυσπαρεύνια – πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ – εμφανίζεται σε σημαντικό αριθμό γυναικών μετά τον τοκετό και πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στο πώς σχετίζονται ψυχολογικοί και βιοϊατρικοί παράγοντες με αυτήν την πάθηση.

Ο τρόπος τοκετού, για παράδειγμα, μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στη σεξουαλική ευημερία από ό,τι υποψιάζονται ορισμένοι άνθρωποι.

Παρά την αντίληψη ότι ο τοκετός με καισαρική τομή μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία λιγότερο από τον κολπικό τοκετό , ο τρόπος με τον οποίο γέννησαν οι μητέρες δεν επηρέασε το πόσο συχνά έκαναν σεξ μετά τον τοκετό ή την απόλαυση που αποκόμισαν από αυτό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BJOG .

Έντεκα χρόνια μετά τον τοκετό, ωστόσο, ο τοκετός με καισαρική τομή συσχετίστηκε με:

  • 74% αυξημένη πιθανότητα πόνου στον κόλπο κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με τον κολπικό τοκετό

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο τοκετός με καισαρική τομή «μπορεί να μην βοηθήσει στην προστασία από τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Flo Martin, φοιτητής διδάκτωρ επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Για τη μελέτη τους, ο Martin και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 10.300 συμμετέχοντες στην Avon Longitudinal Study of Parents and Children, η οποία στρατολόγησε γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν έγκυες το 1991 και το 1992.  Οι ερευνητές είχαν δεδομένα σχετικά με τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ στα 11 χρόνια. Είχαν δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική απόλαυση και τη συχνότητα στους 33 μήνες, 5 χρόνια, 12 χρόνια και 18 χρόνια μετά τον τοκετό.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι διαφορετικοί τρόποι τοκετού γενικά οδηγούν σε παρόμοια αποτελέσματα σεξουαλικής ευεξίας μετά τη γέννηση.

Μια μελέτη  που δημοσιεύτηκε φέτος στο Obstetrics & Gynecology παρακολούθησε τον σεξουαλικό πόνο σε 582 άτομα από τα μέσα της εγκυμοσύνης έως τα 2 χρόνια μετά τον τοκετό.  Περίπου το 21% των συμμετεχόντων παρουσίασε μέτριο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως προσδιορίζεται από μια μέση βαθμολογία πόνου μεγαλύτερη από 4 στην κλίμακα 0-10 βαθμών. Οι υπόλοιποι ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από «ελάχιστη δυσπαρεύνια».

σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετόσεξ μετά τον τοκετό