Σημάδια ότι το αντικαταθλιπτικό σας δεν λειτουργεί

Τα αντικαταθλιπτικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, καθώς και ορισμένων άλλων προβλημάτων υγείας όπως το άγχος, η αϋπνία και ο χρόνιος πόνος. Ενώ τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν αυτές τις καταστάσεις, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων .  Αυτά τα φάρμακα δρουν βελτιώνοντας την ισορροπία των χημικών ουσιών, γνωστών ως νευροδιαβιβαστές, στον εγκέφαλο.   Εάν παίρνετε ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν λειτουργεί αρκετά για εσάς. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν μόλις ξεκινήσατε να παίρνετε το φάρμακο πριν από μερικές εβδομάδες ή μήνες ή εάν παίρνατε το φάρμακο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει λειτουργήσει για εσάς στο παρελθόν.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2016 σημειώνει ότι έως και τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που τους συνταγογραφήθηκε και πρέπει να αλλάξουν το φάρμακό τους πριν δουν αποτελέσματα.

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με κατάθλιψη που λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ξανά συμπτώματα, είτε επειδή το φάρμακο σταματά να λειτουργεί για αυτούς είτε επειδή έχουν ένα νέο επεισόδιο κατάθλιψης που δεν είναι ανταποκρίνεται στο φάρμακο. 5 Αυτή η ανοχή στα αντικαταθλιπτικά είναι γνωστή ως ταχυφυλαξία .

Λόγοι για τους οποίους το αντικαταθλιπτικό σας μπορεί να μην λειτουργεί

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το αντικαταθλιπτικό σας φάρμακο μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Jeffrey Zabinski , MD, ψυχίατρο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια:

  • Μπορεί να χρειαστείτε υψηλότερη δόση: Ο ψυχίατρός σας μπορεί να σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση με ένα σχέδιο αύξησης από εκεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή παρενεργειών. Η δόση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αυξηθεί γρήγορα, ενώ με άλλα πρέπει να είναι πιο σταδιακή, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ψυχίατρό σας και να συνεργαστείτε για να καθορίσετε την κατάλληλη δόση για εσάς.
  • Ίσως χρειαστεί να λαμβάνετε διαφορετικό είδος φαρμάκου: Υπάρχουν πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών που δρουν με διαφορετικούς τρόπους. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή για ένα άτομο δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για κάποιον άλλο. Η εύρεση του σωστού δεν γίνεται πάντα με την πρώτη προσπάθεια. Ωστόσο, το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, οπότε τελικά θα μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη για εσάς.
  • Ίσως να μην το έχετε πάρει αρκετό καιρό ακόμα: Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να επιτύχουν την πλήρη τους δράση, επομένως μπορεί να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αρχίσετε να αισθάνεστε βελτίωση.
  • Μπορεί να έχετε μια φαρμακευτική αλληλεπίδραση: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και είτε να προκαλέσουν παρενέργειες είτε να εμποδίσουν το ένα το άλλο να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ψυχίατρός σας έχει μια ενημερωμένη λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε, γιατί μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον ψυχίατρό σας να επιλέξετε ένα διαφορετικό φάρμακο με λιγότερες αλληλεπιδράσεις από την αρχή.
  • Μπορεί να έχετε παραλείψει τις δόσεις του φαρμάκου σας: Μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσετε να παίρνετε το φάρμακό σας κάθε μέρα. Η έλλειψη δόσεων μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας και να σας επηρεάσει με απροσδόκητους τρόπους.
  • Μπορεί να χρειαστείτε κάτι επιπλέον  : Για παράδειγμα, εάν είχατε πρόσφατα πολλούς σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, η θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Ή, εάν τα συμπτώματά σας κατάθλιψης συνδέονται με βαριά χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, η λήψη θεραπείας για την κατάχρηση ουσιών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Τέλος, υπάρχουν ιατρικές παθήσεις όπως προβλήματα θυρεοειδούς, αναιμία ή ανεπάρκεια βιταμινών που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη και συμπτώματα χαμηλής διάθεσης.   Η βασική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη άλλων πραγμάτων που, όταν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάθλιψης.

Σημάδια ότι το αντικαταθλιπτικό σας δεν λειτουργεί

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια ότι το αντικαταθλιπτικό σας μπορεί να μην λειτουργεί, λέει ο Δρ Ζαμπίνσκι:

  • Επιδείνωση του ύπνου
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Μειωμένη ενέργεια
  • Αυξημένη κόπωση
  • Χαμηλότερο κίνητρο
  • Απάθεια (το αίσθημα ότι δεν νοιάζεσαι για τίποτα)
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ακύρωση κοινωνικών δεσμεύσεων
Άλλοι άνθρωποι μερικές φορές παρατηρούν αλλαγές σε ορισμένους τύπους συμπτωμάτων πριν τα παρατηρήσετε, επομένως οι πληροφορίες από έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας μπορεί

Τι να κάνετε εάν το αντικαταθλιπτικό σας δεν λειτουργεί

  • Λαμβάνετε τακτικά τα φάρμακά σας
  • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας 
  • Διατηρήστε μια υγιή ρουτίνα (ύπνος, άσκηση, διατροφή, ενυδάτωση) 

 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το αντικαταθλιπτικό σας φάρμακο μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ή παρενέργειες, είναι σημαντικό να μείνετε σε επαφή με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να συνεργαστείτε μαζί του για να προσαρμόσετε ανάλογα το φάρμακό σας.

αντικαταθλιπτικόσυμπτώματα κατάθλιψηςθεραπεία κατάθλιψηςκατάθλιψη