Σημαντική αύξηση των θανάτων από ιλαρά καταγράφηκε το 2019 – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Οι θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως αυξήθηκαν -στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και 23 χρόνια– πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, όπως μεταδίδουν οι New York Times. 

Τα νέα δεδομένα αυτά, που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το CDC, προκάλεσαν ανησυχία σε εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, οι οποίοι φοβούνται ότι η επίδραση της πανδημίας του κοροναϊού φέτος θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των θανάτων και κρουσμάτων ιλαράς.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση μιας ασθένειας, που μπορεί να προληφθεί μέσω εμβολιασμού

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας φοβούνται ότι τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να διαταράσσει τις προσπάθειες ανοσοποίησης και ανίχνευσης.

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων για το 2019 – 207.500 – ήταν 50% υψηλότερος από ό, τι μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την ανάλυση, που κυκλοφόρησε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι από ιλαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα έφτασαν σε ετήσιο ρεκόρ των 1.282 σε 31 πολιτείες, τα περισσότερα από το 1992, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Μόλις το 2012, ο αριθμός της υπόθεσης στις ΗΠΑ ήταν 55.

Εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας ανέφεραν ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί είναι συνέπεια των ετών ανεπαρκούς κάλυψης εμβολιασμού. Εκφράζουν παράλληλα φόβους, ότι η πανδημία θα επιδεινώσει την εξάπλωση της ιλαράς, μια ασθένεια που είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το Covid-19.

«Ανησυχούμε ότι υπάρχουν “κενά” στην επίτευξη ανοσίας, λόγω του κοροναϊού, περισσότερα από όσα υπήρχαν ήδη», δήλωσε η Dr. Natasha Crowcroft, ανώτερη τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον ΠΟΥ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια τακτική και να αναμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερους πόρους και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών.

Αν και οι αναφερόμενες περιπτώσεις ιλαράς μέχρι στιγμής ήταν χαμηλότερες φέτος, οι ειδικοί δημόσιας υγείας παραμένουν επιφυλακτικοί. Ανησυχούν, ότι οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν λόγω υποεκτίμησης περιστατικών, εξαιτίας των παγκόσμιων διαταραχών της πανδημίας στην υγειονομική περίθαλψη. Ως εκ τούτου, μειώνεται η ανίχνευση και η ιατρική περίθαλψη για την ιλαρά – καθώς και οι συνεπείς προσπάθειες πρόληψης.

94 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δυνατότητα εμβολιασμού κατά της ιλαράς

Φέτος, κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον τις μισές από τις 26 χώρες που έπρεπε να αναστείλουν τις εκστρατείες εμβολιασμού λόγω της πανδημίας. 94 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δυνατότητα εμβολιασμού κατά της ιλαράς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ενώ τα περιστατικά ιλαράς μπορεί πράγματι να κατασταλούν, ως παράπλευρο αποτέλεσμα των προφυλάξεων για την  εξάπλωση του κοροναϊού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές αντιπροσωπεύουν μόνο μια προσωρινή χαλάρωση.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα διεθνή κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν από την Πρωτοβουλία κατά της Ιλαράς και της Ερυθράς. Πρόκειται για μια διεθνή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ΠΟΥ και το C.D.C. καθώς και τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και το GAVI, τη Συμμαχία Εμβολίων. Η ομάδα τόνισε το εξής μήνυμα: οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστούν, ειδικά κατά την πανδημία, όταν η υγειονομική περίθαλψη “πονάει”.

Ως θετικό παράδειγμα, οι ηγέτες της δημόσιας υγείας επισημαίνουν την Αιθιοπία, η οποία είχε μείνει πίσω από πολλές χώρες στα ποσοστά ανοσοποίησης της ιλαράς. Σε συνεργασία με το C.D.C. και άλλες οργανώσεις, η Αιθιοπία ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού τον Ιούνιο που περιελάμβανε περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και χρονομετρημένα, κοινωνικά απομακρυσμένα ραντεβού και έφτασαν τα 14,5 εκατομμύρια παιδιά.

Εκτός από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που πλήττονται σοβαρά από ιλαρά, ειδικοί στη δημόσια υγεία σημείωσαν με ανησυχία ότι χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Ουκρανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Γεωργία και το Καζακστάν κατείχαν πλέον υψηλότερες θέσεις μεταξύ των περισσότερο πληγέντων.

Ο αυξανόμενος σκεπτικισμός σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων παγκοσμίως, έχει συμβάλει στα αρκετά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ο Δρ Robin Nandy, επικεφαλής ανοσοποίησης για τη UNICEF ανέφερε σχετικά: «Ακόμα χάνουμε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών σε περιοχές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας – αγροτικές, ή σε αστικές παραγκουπόλεις ή όπου υπάρχει ένοπλη σύγκρουση».

Οι προσπάθειες εξάλειψης της ιλαράς ισοδυναμούν σε μεγάλο βαθμό με μια ιστορία δεκαετιών. Πράγματι, από το 2010 έως το 2016, τα περιστατικά και οι θάνατοι από ιλαρά είχαν μειωθεί σε 18 κρούσματα ανά εκατομμύριο άτομα.

«Αυτό που είναι τρομακτικό τώρα είναι ότι οι βασικοί μας εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έχουν εστιάσει από τη διάγνωση, τον έλεγχο και την αναφορά υπόπτων ιλαράς, στην Covid-19», δήλωσε ο Robb Linkins, επιδημιολόγος στο C.D.C. ο οποίος είναι πρόεδρος της ομάδας διαχείρισης της Πρωτοβουλίας κατά της Ιλαράς και της Ερυθράς. «Με την ιλαρά πρέπει να είσαι αδυσώπητος», προσέθεσε.

«Είναι πολύ δύσκολο για μένα να πιστέψω ότι τα παιδιά πεθαίνουν από μια ασθένεια για την οποία έχουμε ένα υπέροχο εμβόλιο εδώ και 50 χρόνια».

Το ποσοστό θνησιμότητας από ιλαρά σε χώρες με υψηλό εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν μηδενικό, επειδή η γενική υγεία είναι ήδη καλή και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ισχυρό. Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός θανάτων από ιλαρά παγκοσμίως πέρυσι, αποτελεί τρομερή μαρτυρία για την κακή υγειονομική περίθαλψη καθώς και τον χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων, δήλωσε ο Δρ Linkins.

Με πληροφορίες από New York Times

ιλαράΚοροναϊόςεμβολιασμός