Σήμερα η πρώτη επίσημη του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο ξεκινά επισήμως σήμερα, με την ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας και συγκεκριμένα στις 10:50 ώρα Ελλάδος.

Η ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους, που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο Ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον Ισημερινό, η “ίση μέρα-ίση νύχτα” συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η “ίση μέρα-ίση νύχτα” συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.

ισημερίαφθινόπωρο