Σκωλικοειδίτιδα: Με ποια νευρολογική πάθηση συνδέεται

Τα άτομα, που έχουν βγάλει τη σκωληκοειδίτιδα, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μια σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο, αργότερα στη ζωή. Πάρκινσον.

Η μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη για τη σχέση του εντέρου με τη νόσο αφορούσε στην ανάλυση περισσότερων από 62 εκατομμυρίων αρχείων ασθενών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Mohammed Sheriff, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cleveland Medical Center στις ΗΠΑ, δήλωσε: “Πρόσφατη έρευνα για την αιτία της νόσου του Πάρκινσον επικεντρώθηκε στην άλφα συνουκλεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα στις αρχές της εμφάνισης της ασθένειας.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένης της σκωληκοειδίτιδας, για στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του Πάρκινσον”.

Πώς ξεκίνησε η μελέτη

Προηγούμενες αμφιλεγόμενες μελέτες παρακίνησαν τον Dr Sheriff και τους συνεργάτες του να βρουν ακριβείς απαντήσεις για αυτήν την συσχέτιση, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την βάση δεδομένων εταιρείας ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων με έδρα το Οχάιο, η οποία αντλεί δεδομένα από 26 σημαντικά ολοκληρωμένα συστήματα υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 62,2 εκατομμύρια ασθενείς και ταυτοποίησαν αυτούς που είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδίτιδα και διαγνώστηκαν με Πάρκινσον τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 488.190 ασθενών, που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση αφαίρεσης, οι 4.470 (0.92%) συνέχισαν να αναπτύσσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Από τα υπόλοιπα 61,7 εκατομμύρια ασθενείς, που δεν είχαν βγάλει την σκωληκοειδίτιδα, εντόπισαν μόνο 177,230 (0,29%), που ανέπτυξαν την ασθένεια.

Ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής.

Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα στο συνέδριο για τις πεπτικές παθήσεις, που θα γίνει στην California.

Πάρκινσονσκωληκοειδίτιδα