Σοκαριστικό video δείχνει πώς μεταδίδεται ο Κορονοϊός σε χώρους όπως τα κομμωτήρια

Δεν είναι απαραίτητο να φταρνιστεί ή να βήξει κάποιος φορέας του Κορονοϊού μπροστά σε άλλον προκειμένου να τον κολλήσει. Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aoyama Gakuin στο Τόκιο, απέδειξαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με την ομιλία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καπνό και ακτίνες λέιζερ προκειμένου να εντοπίσουν την τροχιά των σωματιδίων και να την καταγράψουν. Μάλιστα, προχώρησαν και σε αναπαράσταση σεναρίων όπως είναι μια οδοντιατρική εξέταση ή ακόμη και το λούσιμο των μαλλιών στο κομμωτήριο. 
 
Για τους σκοπούς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids, ένας εθελοντής χρειάστηκε να εισπνεύσει καπνό από προσαρμοσμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο παρήγαγε τεχνητό καπνό από σταγονίδια ίδιου μεγέθους με αυτά του Κορονοϊού. Στη συνέχεια, ο εθελοντής κλήθηκε να τα εκπνεύσει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές φορούσαν μάσκα ή προσωπίδα ενώ έσκυβαν πάνω από τον ασθενή ή το άτομο που υποτίθεται πως έλουζαν ως κομμωτές. Στις οδηγίες ήταν το να πουν έναν τυπικό ιαπωνικό χαιρετισμό αφού προηγουμένως είχαν εισπνεύσει τον καπνό. 

 
Το εν λόγω πείραμα πραγματοποιήθηκε σε κομμωτήριο στο Yamano College of Aesthetics με τον επικεφαλής της έρευνας, Κέικο Ισίι να δηλώνει: «Ένα σημαντικό ποσοστό παρόμοιων τετ-α-τετ επαφών δεν συμβαίνει μόνον σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής, αλλά και σε ιατρεία και νοσοκομεία». Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εκπνεόμενος αέρας από άτομα, που δεν φορούν μάσκα, κινείται προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας προς την κατεύθυνση του πελάτη ή του ασθενούς. Όταν τα άτομα φορούν μάσκες ενώ στέκονται όρθια ή κάθονται, το νέφος των εκπνεόμενων σωματιδίων τείνει να προσκολλάται στα σώματά τους και ρέει προς τα πάνω. Ωστόσο, όταν φορούν μάσκες και γέρνουν, τότε το νέφος αερολύματος τείνει να αποκολληθεί από τα σώματά τους και να πέσει στον πελάτη ή ασθενή από κάτω τους.

κορονοϊός