Σωτήρης Τσιόδρας: Αντικρουόμενες οι μελέτες για τους καπνιστές και την προστασία από τον κοροναϊό

Σε δυο αντικρουόμενες μελέτες που αφορούν την προστασία ή όχι των καπνιστών έναντι του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα μιας επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στην Γαλλία και έδειξε ότι οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης.

Από την άλλη μεριά όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα, για τα στεφανιαία αγγεία και οι καπνιστές, όπως έδειξε άλλη μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ, πάσχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ΧΑΠ που η νούμερο ένα κατάσταση υγείας που συνδέεται με αυξημένη νόσο και θάνατο από τον κορονοϊό».

Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι Γάλλοι θα κάνουν και μια επιπλέον μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο νικοτίνης για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον κοροναϊό.

Ο καθηγητής τόνισε ότι: «θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει, υπογραμμίζοντας ότι σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρεται όταν τονίζει ότι πρέπει να προσέχουμε τα fake news».

Για εμένα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά τόνισε ο καθηγητής.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Σωτήρης ΤσιόδραςκάπνισμανικοτίνηΚοροναϊός