Στατίνες – Κρατάνε το “κλειδί” για την πολλαπλή σκλήρυνση;

Οι στατίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, λένε επιστήμονες από το UCL.

Η νέα, πολλά υποσχόμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), έδειξε ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά στατίνες, είχαν καλύτερο συντονισμό και υπέστησαν λιγότερη εγκεφαλική συρρίκνωση, από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι, που, όπως φαίνεται, ταυτοποίησαν το μυστηριώδες συστατικό του δημοφιλούς φαρμάκου – που χορηγείται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης – προκειμένου να αναπτύξουν μια εξατομικευμένη θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Προερχόμενες από μύκητες, οι στατίνες υπάρχουν στη φύση, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με τα περισσότερα φάρμακα, που έχουν παρασκευαστεί για έναν συγκεκριμένο μοριακό στόχο, εκείνες εξακολουθούν να έχουν πολλές άγνωστες ιδιότητες, παρά τις δεκαετίες χρήσης τους.

Ποιους ασθενείς αφορά

Οι ερευνητές του UCL παρατήρησαν 140 πάσχοντες από δευτερογενώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, όπου η αναπηρία επιδεινώνεται σταθερά μετά από μια φάση υποτροπών.

Τους παρακολούθησαν πάνω από δυο χρόνια και είδαν ότι, όσοι έπαιρναν 80 mg σιμβαστατίνης την ημέρα, υπέστησαν κατά 43% λιγότερη απώλεια του όγκου του εγκεφάλου, σε σύγκριση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο. Παράλληλα η αναπηρία εξελισσόταν πιο αργά.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Arman Eshagh δήλωσε: “Η μελέτη μας λέει ότι οι στατίνες βοηθούν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που βοηθούν τους ανθρώπους να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Για παράδειγμα, οι στατίνες μπορούν να διαμορφώσουν άλλα στοιχεία, που έχουν έμμεσες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση καλύτερων φαρμάκων – στόχων για μια ανίατη ασθένεια, όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση”.

Έπεται μεγαλύτερη μελέτη

Τα νέα αυτά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη, που τώρα προετοιμάζεται και η οποία, εάν πάει καλά, θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνταγογράφηση των στατινών σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Έχει φανεί ότι οι στατίνες επιδρούν στο νευρικό σύστημα για την προστασία των νεύρων και παράλληλα δρουν ως αντιφλεγμονώδης θεραπεία.

αναπηρίαπολλαπλή σκλήρυνσηστατίνες