Στοματική υγιεινή: ποια προβλήματα υγείας “φωτογραφίζει”;

 

Η στοματική υγιεινή είναι γνωστό ότι “φωτογραφίζει” άλλα προβλήματα υγείας. Μετα-ανάλυση έδειξε ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να “κρύβει” υπέρταση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Cardiovascular Research, η μετα-ανάλυση, που περιέλαβε 81 έρευνες από 26 χώρες, βρήκε ότι η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα σχετίζεται με αυξημένο κατά 22% κίνδυνο για υπέρταση, ενώ η αρκετά σοβαρή περιοδοντίτιδα με 49% μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Παρατηρήσαμε ότι όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντίτιδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπέρτασης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να είναι ενήμεροι γι’ αυτόν τον κίνδυνο και να δεχθούν συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, ώστε να προληφθεί η υπέρταση», δήλωσαν οι ερευνητές.

Υπέρταση εμφανίζει το 30% έως 45% των ενηλίκων διεθνώς και αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Από περιοδοντίτιδα πάσχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η νόσος έχει ήδη σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και για εγκεφαλικό.

«Μία μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό», ανέφερε η βασική ερευνήτρια, Δρ. Μουνιόζ Αγκιλέρα.

Όσον αφορά στις πιθανές αιτίες για τη σχέση περιοδοντίτιδας-υπέρτασης, είναι πιθανό ότι οφείλεται στα βακτήρια του στόματος, τα οποία, εκτός από τη βλάβη στα δόντια, οδηγούν σε φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που με τη σειρά του κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης.

 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

στοματική υγεία