Συμβουλές για την κατάθλιψη

Όταν έχεις κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεσαι σαν να μην μπορείς  βγεις ποτέ από μια σκοτεινή σκιά. Ωστόσο, ακόμη και η πιο σοβαρή κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Έτσι, εάν η κατάθλιψή σας σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή που θέλετε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θεραπείας, που αφορούν τη ψυχοθεραπεία, την φαρμακευτική θεραπεία μέχρι και τις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής  που είναι εξίσου σημαντικές για την ύφεση και θεραπεία της κατάθλιψης.

Ο τρόπος που θα εκδηλωθεί η κατάθλιψη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βάση αυτού του γεγονότος  δε μιλάμε για ένα είδος θεραπείας που μπορεί να εφαρμοστεί μονοδιάστατα σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά  για  διαφορετικά είδη θεραπειών. Τι λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο. Εντούτοις, όσο καλύτερα έχετε ενημερωθεί για τις υπάρχουσες θεραπείες, θα μπορέσετε να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς, για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη, να αισθανθείτε χαρούμενοι και να αισθανθείτε πάλι αισιοδοξία, χαρά  και ικανοποίηση τη ζωή σας.

Οι συμβουλές του ειδικού

Μας ενημερώνει ο Στέφανος Σκουτέλας, MSc Ψυχολόγος

Μάθετε όσο μπορείτε για την κατάθλιψή σας. Είναι σημαντικό να καθορίσετε εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης οφείλονται σε υποκειμενικά  ιατρικά αίτια. Εάν ναι, τα αίτια αυτά είναι τα πρώτα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η σοβαρότητα της κατάθλιψής σας είναι επίσης ένας παράγοντας. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη, τόσο πιο εντατική είναι η θεραπεία που πιθανόν να χρειαστείτε.

Χρειάζεται χρόνος για να βρούμε τη σωστή θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί κάποια δοκιμή και λάθος για να βρείτε τη θεραπεία και την υποστήριξη που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε λίγες προσπάθειες για να βρείτε έναν θεραπευτή με τον οποίο κάνετε πραγματικά κλικ. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντικαταθλιπτικό, μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν το χρειάζεστε αν κάνετε μια καθημερινή βόλτα μισής ώρας. Στην περίπτωση που δεν παρατηρείται κάποια έστω και ελάχιστη βελτίωση, να είσαστε  δεκτικοί στο να αλλάξετε την θεραπεία που ακολουθείτε, για να δοκιμάσετε κάποια άλλη.

Μην βασίζεστε αποκλειστικά στα φάρμακα. Αν και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης,  η μακροχρόνια χρήση των αντικαταθλιπτικών  εφαρμόζεται κυρίως στις  βαριές κλινικές περιπτώσεις. Άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και της σωματικής άσκησης, μπορεί  να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να έχετε την έννοια για την πιθανότητα της εμφάνισης των  ανεπιθύμητων παρενεργειών των φαρμάκων . Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη φαρμακευτική αγωγή, θυμηθείτε ότι η φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί καλύτερα όταν κάνετε και αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Αποκτήστε κοινωνική υποστήριξη. Όσο περισσότερο καλλιεργείτε τις κοινωνικές σας συνδέσεις, τόσο πιο προστατευμένοι  είστε από την κατάθλιψη. Εάν αισθάνεστε κολλημένοι, μην διστάσετε να μιλήσετε με αξιόπιστα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σας ή να αναζητήσετε βοήθεια σε μια ομάδα υποστήριξης για την κατάθλιψη. Ζητώντας βοήθεια δεν είναι ένα σημάδι αδυναμίας και δεν σημαίνει ότι είστε βάρος για τους άλλους. Συχνά, η απλή πράξη της ομιλίας  πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια.

Η θεραπεία απαιτεί χρόνο και δέσμευση. Όλες αυτές οι θεραπείες κατάθλιψης χρειάζονται χρόνο, και μερικές φορές τα άτομα που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται συντριπτικά ή να παραπονιούνται για την απογοητευτικά αργή βελτίωση της κατάστασής τους. Αυτό είναι φυσιολογικό. Η αποκατάσταση έχει συνήθως τα σκαμπανεβάσματα της.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απλά αλλά ισχυρά εργαλεία στη θεραπεία της κατάθλιψης. Μερικές φορές μπορεί να είναι μόνο που χρειάζεστε. Ακόμα κι αν χρειάζεστε άλλη θεραπεία, η σωστή αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της κατάθλιψης πιο γρήγορα και να την αποτρέψει από το να επιστρέψει.

 

Ο τρόπος ζωής αλλάζει για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Άσκηση. Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης ως φαρμάκου . Η άσκηση ενισχύει τη σεροτονίνη, τις ενδορφίνες καθώς  και την έκλυση και άλλων  χημικές ουσίες του εγκεφάλου που δημιουργούν ψυχική ευεξία και  ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και συνδέσεων, όπως δηλ. δρουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το καλύτερο από όλα, δεν χρειάζεται να εξασκείστε ατελείωτες ώρες σαν να προετοιμάζεστε  για ένα μαραθώνιο προκειμένου να αποκομίσετε τα οφέλη. Ακόμα και μια μισή ώρα ημερήσιας βόλτας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Για μέγιστα αποτελέσματα, στοχεύστε για 30 έως 60 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας στις περισσότερες ημέρες.

Κοινωνική υποστήριξη. Ισχυρά κοινωνικά δίκτυα μειώνουν την απομόνωση, έναν βασικό παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη. Διατηρείτε τακτικά σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας ή σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια τάξη ή ομάδα. Ο εθελοντισμός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αποκτήσετε κοινωνική στήριξη και να βοηθήσετε τους άλλους βοηθώντας ταυτόχρονα τον εαυτό σας.

Θρέψη. Το να τρώτε καλά είναι σημαντικό τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Η κατανάλωση μικρών, καλά ισορροπημένων γευμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργεια σας και να ελαχιστοποιήσετε τις αλλαγές της διάθεσης.

Ύπνος. Ο ύπνος έχει ισχυρή επίδραση στη διάθεση. Όταν δεν έχετε αρκετό ύπνο, τα συμπτώματά της κατάθλιψης θα είναι χειρότερα. Η στέρηση του ύπνου επιδεινώνει την ευερεθιστότητα, τη διάθεση, τη θλίψη και την κόπωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ύπνο κάθε βράδυ . Πολύ λίγοι είναι οι άνθρωποι που νιώθουν να είναι  καλά  με  λιγότερο από επτά ώρες ύπνου  τη νύχτα. Στόχος για κάπου μεταξύ επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Μείωση του άγχους. Κάνετε αλλαγές στη ζωή σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση και τη μείωση του στρες . Το υπερβολικό άγχος επιδεινώνει την κατάθλιψη και σας θέτει σε κίνδυνο για μελλοντική κατάθλιψη. Παρατηρήστε τις  πτυχές της ζωής σας που σας πιέζουν , όπως η υπερφόρτωση εργασίας ή οι μη υποστηρικτικές σχέσεις και βρείτε τρόπους για να περιορίσετε αρνητικές   επιπτώσεις τους.

κατάθλιψη