Συνήθειες που βοηθάνε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όσοι έχουν εμφανίσει έστω και μια φορά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) στη ζωή τους, σίγουρα το θυμούνται ακόμη έντονα. Είναι αυτή η δυσάρεστη αίσθηση «καψίματος», που ενίοτε συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη, κάπως σαν να παθαίνεις καρδιαγγειακό επεισόδιο, μόνο που είναι από το στομάχι. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο  συμβαίνει συχνά και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της καθημερινότητας…

Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να την εμφανίσουν, ως συνέπεια κάποιων ανθυγιεινών συνηθειών ή άλλων θεμάτων.

Όταν έχουμε παλινδρόμηση, τα γαστρικά οξέα παλινδρομούν στον οισοφάγο, αντί να συνεχίσουν τη φυσιολογική τους ροή για να ολοκληρωθεί η πέψη, κατευθυνόμενα από το στομάχι προς το λεπτό έντερο. Τα κύρια σύμπτωμα είναι η «καούρα», οι αναγωγές και οι λεγόμενες ερυγές (ρεψίματα).

Πού μπορεί να οφείλεται η ΓΟΠ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οφείλεται σε:

  • Κακή διατροφή
  • Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
  • Αντιχολινεργικά φάρμακα
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία και συγκεκριμένα είδη γυμναστικής, όπως είναι η άρση βαρών,
  • Εγκυμοσύνη
  • Ανατομικά αίτια όπως διαφραγματοκήλες

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρείται «κάψιμο» στο πίσω μέρος του στέρνου (γνωστό και ως οπισθοστερνικός καύσος) στο 75% των ασθενών. Επίσης «βάρος» στο στήθος, οι γνωστές «καούρες» στο στομάχι, «κάψιμο» στον λαιμό, βραχνάδα (κυρίως τις πρωινές ώρες), νυχτερινός βήχας, δύσοσμη αναπνοή και αίσθημα κόμπου στον λαιμό.

Στην λαρυγγοφαγική παλινδρόμηση έχουμε χρόνια ή πρωινή βραχνάδα, ξηρότητα στον φάρυγγα, συχνές και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες καθαρισμού της φωνής, αίσθημα κόμπου στον λαιμό. Επιπλέον μπορεί να υπάρχει βήχας, καταρροή, δυσφαγία, επεισόδια πνιγμονής και αίσθηση σφιξίματος ή «βάρους» ή ξένου σώματος στον λαιμό.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Αυτό, που μπορεί να επιδράσει βοηθητικά, είναι:

  • Μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα (5-6 γεύματα την ημέρα).
  • Να αποφεύγονται όξινες τροφές (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), οι σάλτσες, τα λιπαρά κρέατα, οι ξηροί καρποί, τα σιροπιαστά γλυκά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το κρεμμύδι.
  • Να αποφεύγεται το αλκοόλ, που κατ’ επανάληψη έχει ενοχοποιηθεί για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Να αποφεύγεται το τσιγάρο.
  • Να υπάρχει μειωμένο ή και καθόλου στρες.
  • Να μην  πέφτουμε αμέσως για ύπνο, αλλά να περιμένουμε ιδανικά 2-4 ώρες πριν από την κατάκλιση.
  • Οταν ξαπλώνουμε, να έχουμε ελαφρώς ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος.
  • Να μασάμε καλά την τροφή πριν από την κατάποση

Η αντιμετώπιση, εκτός από απλά μέτρα, σαν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η αποφυγή κατάκλισης 2-4 ωρών μετά το φαγητό, η ανύψωση της κεφαλής κατά την κατάκλιση, αλλά και η ένδυση με πιο φαρδιά ρούχα και η αποφυγή κινήσεων, όπως το σήκωμα βάρους ή το σκύψιμο μπορεί να είναι και με  φαρμακευτική αγωγή, που  περιλαμβάνει αντιόξινα ή και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Προτείνεται και χειρουργική θεραπεία, όπου η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει. Βασική είναι η αλλαγή στη διατροφή, όσον αφορά στην ποιότητα και στον αριθμό των γευμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός του οισοφάγου.

Οι πάσχοντες, εκτός του ότι υποφέρουν από καούρες και «κάψιμο» στο στήθος, αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα, αφού μπορεί να νιώσουν ότι περιορίζεται η κοινωνική ζωή τους, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με το φαγητό και το ποτό.

Η ΓΟΠ μπορεί να ευθύνεται για χρόνιες ιγμορίτιδες, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, εισροφήσεις, προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και ανάπτυξη κοκκιωμάτων στον λάρυγγα, όπως και για οξεία μέσα ωτίτιδα στα παιδιά.

 

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση