Συστατικό που βρίσκεται μέσα στο ψωμί αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine, η κατανάλωση του λεγόμενου προπιονικού, του συστατικού των τροφίμων, που χρησιμοποιείται ευρέως σε αρτοσκευάσματα, σε ζωοτροφές και σε τεχνητά αρώματα, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα αρκετών ορμονών, που σχετίζονται με την παχυσαρκία και με τον διαβήτη.

Για τις δύο μελέτες – μία σε πειραματόζωα και μία σε ανθρώπους – συνεργάστηκαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και από το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ισραήλ.

Ειδικότερα φαίνεται ότι το προπιονικό προκαλεί μια «συσσώρευση μεταβολικών συμβάντων», που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

“Η κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο τα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σώματος σε μοριακό και σε κυτταρικό επίπεδο, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των διπλών επιδημιών της παχυσαρκίας και του διαβήτη”, δήλωσε ο καθηγητής γενετικής και μεταβολισμού Gökhan S. Hotamisligil, διευθυντής του Κέντρου Μεταβολικής Έρευνας Sabri Ülker, του Harvard.

Για τις μελέτες οι ερευνητές χορήγησαν προπιονικό σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι οδήγησε σε αύξηση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της γλυκαγόνης, της νορεπινεφρίνης και του γλυκονεογόνου.

Αυτό με τη σειρά του έκανε τα ποντίκια να παραγάγουν περισσότερη γλυκόζη από τα ηπατικά τους κύτταρα, οδηγώντας σε υπεργλυκαιμία – καθοριστική ιδιότητα του διαβήτη, όπου υπάρχει υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι μια δόση προπιονικού – που ήταν ισοδύναμη με την ποσότητα, που συνήθως καταναλώνεται από τον άνθρωπο – οδήγησε σε σημαντική αύξηση του βάρους στα ποντίκια, καθώς και σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Περαιτέρω μελέτη σε 14 ανθρώπους βρήκε ότι εκείνοι, που κατανάλωσαν το γεύμα, που περιείχε προπιονικό, είχαν σημαντικές αυξήσεις στη νορεπινεφρίνη, καθώς και αυξήσεις στη γλυκαγόνη και στο γλυκονεογόνο, αμέσως μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το προπιονικό μπορεί να λειτουργήσει ως «μεταβολικός διαταρράκτης», που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία στους ανθρώπους.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ψωμίδιαβήτηςμεταβολισμόςσυστατικό