Τα apps για τη γονιμότητα εξίσου αποτελεσματικά με το χάπι

Είναι άλλη μία από τις φορές που οι νέες τεχνολογίες μέσω κινητού ξεπερνούν τις παραδοσιακές μεθόδους.

Ειδικότερα η πρώτη μεγάλη και υψηλής ποιότητας έρευνα του είδους της έδειξε ότι οι γυναίκες, που βασίζονταν σε μια εφαρμογή, η οποία τους έδινε το πράσινο ή το κόκκινο φως για ελεύθερο σεξ, ανάλογα με την ημέρα, δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης από ό,τι εκείνοι που χρησιμοποιούν τις κλασικές αντισυλληπτικές μεθόδους.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 700 γυναίκες, οι οποίες πέρασαν τα στοιχεία τους και λεπτομέρειες για το ιστορικό της περιόδου τους στην εφαρμογή, της οποίας ο αλγόριθμος προέβλεπε τον κίνδυνο εγκυμοσύνης για κάθε ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Στον έναν και πλέον χρόνο χρήσης του application το ποσοστό αποτυχίας κυμάνθηκε μεταξύ 1-5%, περίπου ισοδύναμο, δηλαδή, με εκείνο του χαπιού και άλλων μεθόδων.

Τα ποσοστά αυτά περιελάμβαναν 24 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες από γυναίκες που χρησιμοποίησαν λάθος το app – κάνοντας, για παράδειγμα, σεξ σε μέρα υψηλής γονιμότητας – αλλά μόνο μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από γυναίκα που χρησιμοποίησε την εφαρμογή σωστά.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή είχε ενισχυθεί με υπενθυμίσεις, με στοιχεία από έρευνες και με άμεσα μηνύματα, για τους σκοπούς της μελέτης.

“Όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού. Οπότε το να επιλέγεις κάτι, που υποστηρίζεται από ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, είναι κρίσιμο”, υπογράμμισε η επικεφαλής της μελέτης Dr Victoria Jennings, από το Πανεπιστήμιο Georgetown.

“Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να βασίζουν την επιλογή των εφαρμογών σε δυνατές αποδείξεις σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί η μέθοδος και τι σχετίζεται με τη χρήση της”.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ εγκυμοσύνης και κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών, όπως η ηλικία, η εθνικότητα και η κατάσταση της σχέσης.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Contraception and Reproductive Healthcare.