Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη ιβουπροφαίνης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ανάμειξη παυσίπονων και χαπιών για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα νεφρά  Εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν τους κοινούς πόνους με ιβουπροφαίνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη οργάνων όταν αναμιγνύεται με άλλα φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ιβουπροφαίνη είναι μια από τις πιο κοινές επιλογές ανακούφισης του πόνου χωρίς ιατρική  και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κοινών παθήσεων από πονοκεφάλους έως κράμπες περιόδου και οδοντικό πόνο.

Τώρα όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι δεν πρέπει να αναμιγνύονται με κοινά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αφού μια μελέτη αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά σας.

Σε άτομα που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση συνταγογραφούνται συχνά διουρητικά δισκία απώλειας νερού και αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RSA), αλλά ο συνδυασμός τους με ιβουπροφαίνη θα μπορούσε να είναι μια «τριπλή αιφνίδια» οξεία νεφρική βλάβη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Waterloo χρησιμοποίησαν μια δοκιμή φαρμάκων προσομοιωμένη σε υπολογιστή για να μοντελοποιήσουν την αλληλεπίδραση της ιβουπροφαίνης με αυτές τις κοινές θεραπείες για την υπέρταση και να καθορίσουν την επίδρασή τους στα νεφρά.

Το «τριπλό χτύπημα» του συνδυασμού δισκίων απώλειας νερού με έναν αναστολέα RSA όπως το Advil, καθώς και η ιβουπροφαίνη, μειώνει την ικανότητα του νεφρού  να επεξεργάζεται αυτά τα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη.

Οι επιστήμονες της μελέτης συμβουλεύουν τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με την επιλογή διαφορετικής μορφής παυσίπονου.Το NHS ήδη συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται ιβουπροφαίνη στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και σε οποιονδήποτε έχει παρουσιάσει δύσπνοια μετά τη λήψη ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτές τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις από τη λήψη του παυσίπονου. Ευρύτερα, η ιβουπροφαίνη δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται από άτομα με άσθμα, νόσο του Crohn, έλκος στομάχου, αρτηριακή νόσο, καρδιακή νόσο ή ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.