Τα “Διαβατήρια ανοσίας” μπορεί να είναι τα “εργαλεία” για την έξοδο από το lockdown

Κυβερνήσεις και οργανώσεις σ’ όλο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης «διαβατηρίων ανοσίας», την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την έξοδο από το lockdown, καθώς θα αναγνωρίζονται έτσι τα πρόσωπα που έχουν αντισώματα εναντίον του ιού. Όμως ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια των τεστ.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε πως τα πρόσωπα που θα ταυτοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά ή έγγραφα πιστοποιητικά που θα διευκολύνουν την επιστροφή τους στις «ομαλές» δραστηριότητες.

Για τον Χουσάιν Κασάι, επικεφαλής της νεοφυούς Onfido, τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα στοιχείο-κλειδί για την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Εάν αυτή η κατάσταση διαρκέσει έξι ή εννέα μήνες ή αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως οι άνθρωποι θα θελήσουν να βγουν από τα σπίτια τους», εξηγεί.

«Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για να ελέγχεται η ανοσία του καθένα. Είναι πιθανό το διαβατήριο ανοσίας, αν λειτουργήσει αληθινά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με την οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Η Onfido, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και άλλες αρχές, υποστηρίζει πως η ανοσία θα διαπιστώνεται με ένα κιτ που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι και θα επικυρώνεται από τις υγειονομικές αρχές.

Αυτά τα τεστ θα τείνουν στο πράσινο, αν το πρόσωπο έχει ανοσοποιηθεί, στο πορτοκαλί, αν έχει μερικώς ανοσοποιηθεί, και στο κόκκινο, αν δεν έχει καθόλου ανοσία. Τα αποτελέσματα θα μπορούν να τροποποιούνται σε μια βάση δεδομένων, αν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον Κασάι.

Η βρετανική νεοφυής Bigazi τελειοποίησε από την πλευρά της ένα «CoronaPass» για τις επιχειρήσεις, για να κάνουν τεστ στους εργαζομένους τους, όμως ο επικεφαλής της, ο Γκουστάβο Γκόμες υποστηρίζει πως θα μπορούσε «να βοηθήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους” να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους.

Η Χιλή άρχισε ήδη να χορηγεί πιστοποιητικά στα πρόσωπα που θεραπεύονται από τον κοροναϊό. Συζητήσεις για το θέμα αυτό γίνονται στη Γερμανία και αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

lockdownδιαβατήριο ανοσίαςεργαλείο