Τα φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας

Όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία που παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13,2 ετών κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο αναπνευστικός συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.

Τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση από την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια όμως είχαν οι εξής τροφές:

  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Οι πιπεριές
  • Τα μήλα
  • Τα αχλάδια

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
λαχανικάΦρούταΧρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια