Τα παυσίπονα ενδέχεται να τριπλασιάζουν την επιβίωση από κάποιες μορφές καρκίνου

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι πιθανότητες επιβίωσης μπορεί να τριπλασιαστούν, απλά με την καθημερινή λήψη παυσίπονων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.

Το ποσοστό επιβίωσης στην 5ετία αυξήθηκε από 25% σε 78%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Medicine, τα παυσίπονα έχουν αυτή την ευεργετική δράση, όταν οι ασθενείς εμφανίζουν μεταβολή ενός συγκεκριμένου γονιδίου στον όγκο τους, γνωστό ως PIK3CA.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά επιβίωσης 266 ασθενών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι περισσότεροι έκαναν χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία μετά την επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) είχε αυτή την επίδραση περίπου στο ένα τρίτο των καρκινοπαθών.

Όπως λένε, αυτό είναι σημαντικό, επειδή η γονιδιακή αλλοίωση εμφανίζεται σε μια σειρά διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του εντέρου και του ενδομητρίου.

Περίπου το 34% των όγκων κεφαλής – τραχήλου φέρει την εν λόγω μετάλλαξη, ενώ εμφανίζεται μεταξύ 15% και 30% στους καρκίνου του μαστού, του εντέρου και του ενδομητρίου.

Οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια νε ρμηνεύσουν το φαινόμενο, εκτιμούν ότι τα φάρμακα αυτά παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου, μειώνοντας την παραγωγή ενός φλεγμονώδους μορίου, που ονομάζεται προσταγλανδίνη Ε2.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Jennifer Grandis δήλωσε: “Το μέγεθος του πλεονεκτήματος είναι ισχυρό και θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία”.

Μεταξύ των ασθενών, που έπαιρναν τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, το 93% πήρε κάποια στιγμή ασπιρίνη.

Τα ΜΣΑΦ συνιστώνται για τη μείωση της φλεγμονής, του πυρετού και των θρόμβων, με την ασπιρίνη να χρησιμοποιείται συνήθως από ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι, επίσης, τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική χρήση των ΜΣΑΦ – που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες δόσεις την εβδομάδα – για τουλάχιστον έξι μήνες βελτίωσε την επιβίωση των καρκινοπαθών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
καρκίνοςεπιβίωσηπαυσίπονα