Τα πολύ συχνά λάθη υγιεινής που πρέπει άμεσα να σταματήσετε να κάνετε!

Παρά την προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους κανόνες υγιεινής, πολλοί κάνουμε λάθη στην εφαρμογή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά  και την υγεία των οικείων μας.

Δείτε κάποια από τα συχνότερα λάθη που σχεδόν όλοι κάνουμε και αφορούν την καθημερινή μας υγιεινή:

Δεν πλένετε τα χέρια σας ΠΡΙΝ την τουαλέτα: Βακτήρια δεν υπάρχουν μόνο στην τουαλέτα αλλά σε όλο το σπίτι. Εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βακτήρια επιβιώνουν πάνω τους και όταν πάτε στην τουαλέτα και αγγίξετε τα ευαίσθητα σημεία του σώματος, μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να πλένετε τα χέρια σας τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τουαλέτας.

Πιέζετε το καζανάκι με την άκρη των δακτύλων: Η τουαλέτα είναι πιθανώς το πιο βρώμικο μέρος σε ένα σπίτι. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και 90 λεπτά αφού τραβήξετε το καζανάκι, δεκάδες σταγονίδια με βακτήρια έχουν διασπαρεί σε διάφορες επιφάνειες. Προσπαθήστε να πατάτε το καζανάκι όχι με τα ακροδάχτυλα, αλλά με τη πίσω πλευρά του δακτύλου σας, ώστε αν ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας και αγγίξετε άλλη επιφάνεια ή το πρόσωπό σας να μην μεταφέρετε μικρόβια.

Τα πολύ συχνά ντους: Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το πολύ συχνό πλύσιμο είναι εξίσου επιβλαβές με το να μην πλένεστε καθόλου. Σύμφωνα με ομάδα ειδικών στις μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα πολύ συχνά ντους προκαλούν ξηρότητα και σκασίματα στην επιδερμίδα, επιτρέποντας τη διείσδυση μικροβίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Πλένουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι: Πολλοί πιστεύουν ότι εάν πλένουν το πρόσωπό τους με σαπούνι δύο φορές την ημέρα, θα αποφύγουν την ακμή. Στην πραγματικότητα το σαπούνι φράζει τους πόρους και προκαλεί εξάρσεις ακμής. Καταστρέφει επίσης τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και διαταράσσει τα επίπεδα του pH.

Κοιμάστε με το κατοικίδιο μας: Είναι λάθος να επιτρέπετε στο σκύλο ή τη γάτα να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με σας. Ακόμη και τα πιο φροντισμένα ζώα, έχουν βακτήρια στο τρίχωμά τους. Έχουν καταγραφεί μάλιστα περιστατικά βουβωνικής πανώλης που έχουν μεταδοθεί από γάτες.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο μαξιλάρι για πολύ καιρό: Τα πούπουλα που αποτελούν τη γέμιση πολλών μαξιλαριών είναι ο «παράδεισος» για ακάρεα και μούχλα. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως δεμοδήκωση, μία οφθαλμολογική πάθηση που οφείλεται στο παράσιτο Demodex. Τα ακάρεα προκαλούν επίσης αλλεργίες και συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, πρήξιμο και ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών. Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: Bright Side

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Λάθηυγιεινή