Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υπερβολικού στρες

Το άγχος, το οποίο είναι το  αίσθημα του ότι κατακλύζεσαι από ψυχική ή συναισθηματική πίεση και είναι πολύ κοινό στους ανθρώπους σήμερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρες;

  • Το παρατεταμένο στρες μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση και διαταραχές στον ύπνο, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους ενήλικες διαπίστωσε ότι η κόπωση «συνδέθηκε σημαντικά» με το εργασιακό άγχος
  • Το άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει αϋπνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια.
  • Αλλαγές στη λίμπιντο:  Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στις σεξουαλικές τους ορμές κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Εκτός από το άγχος, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες αλλαγών στη λίμπιντο, όπως:  ορμονικές αλλαγές, κούραση, ψυχολογικά θέματα
  • Κατάθλιψη: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη και καταθλιπτικά επεισόδια.

Οι σωματικές επιπτώσεις του στρες στο σώμα

  • Ακμή: Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι υψηλότερα επίπεδα στρες σχετίζονται με αυξημένες κρίσεις ακμής.  Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι επειδή όταν κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται άγχος, τείνουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους πιο συχνά. Αυτό μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια και να συμβάλει στην ανάπτυξη. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι η ακμή μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες.
  • Πονοκέφαλοι:  Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει σε πονοκεφάλους .  Άλλες κοινές αιτίες πονοκεφάλου μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη ύπνου, δίαιτα, κατανάλωση αλκοόλ, ορμονικές αλλαγές και πολλά άλλα.
  • Χρόνιος πόνος:  Οι πόνοι και οι πόνοι είναι ένα κοινό παράπονο που μπορεί να προκύψει από αυξημένα επίπεδα στρες. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες καθώς και με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος.
  • Συχνές ασθένειες:  Εάν νιώθετε ότι παλεύετε συνεχώς με κάποια ασθένεια, μπορεί να φταίει το άγχος. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.  Ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του 2019 «The Impact of Everyday Stress on the Immune System and Health» ανέφερε ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, όπως οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις, η επούλωση τραυμάτων και η ικανότητα του σώματος να καταπολεμά λοιμώξεις και ασθένειες
  • Πεπτικά προβλήματα: μελέτες έχουν βρει ότι το στρες μπορεί να σχετίζεται με πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, καούρα, διάρροια, καθώς και πεπτικές διαταραχές.  Το άγχος μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).   Μια μελέτη από το 2017 υπογραμμίζει επίσης την άμεση σύνδεση μεταξύ του στρες και των συμπτωμάτων του IBS, λέγοντας ότι το άγχος παίζει «κύριο ρόλο» στην εκδήλωση και επιδείνωση των πεπτικών συμπτωμάτων  Λάβετε υπόψη ότι πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως διατροφή, βακτήρια, λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα και πολλά άλλα.
  • Αλλαγές όρεξης και αύξηση βάρους:  Οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνές σε περιόδους στρες.  Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας χωρίς καθόλου όρεξη ή να τρώτε υπερβολικά χωρίς να το προσέξετε.
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό ή καρδιακό ρυθμό. Τα στρεσογόνα γεγονότα ή εργασίες μπορεί επίσης  να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό.   Σύμφωνα με την American Heart Association, το να υποβληθείτε σε ένα αγχωτικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να απελευθερώσει αδρεναλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που προσωρινά κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και την αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ζωή με αυξημένο στρες μπορεί να δημιουργήσει γρήγορο καρδιακό παλμό.
  • Υπερβολική εφίδρωση: Η έκθεση στο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση, σύμφωνα με έρευνα.  Μια ανασκόπηση του 2013 για την «ψυχολογική εφίδρωση» σημειώνει ότι αυτή η εφίδρωση εμφανίζεται ως απόκριση στο στρες και το άγχος, δηλώνοντας ότι αυτός ο τύπος ιδρώτα εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, τις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών και τις μασχάλες

Τι μπορείτε να κάνετε:

Όσο ωραίο και αν θα ήταν να έχετε ένα μόνο χάπι που θα μπορούσε να εξαλείψει εντελώς κάθε άγχος, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που προκαλούν άγχος, δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε.

Η συζήτηση με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι ακριβώς προκαλεί το άγχος σας και να προτείνουν τρόπους διαχείρισης και θεραπείας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν τα συμπτώματά σας προκαλούνται όντως από άγχος ή άλλη προϋπάρχουσα πάθηση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν μερικές επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν να κάνετε:

  • διαλείμματα από τις ειδήσεις
  • διαλείμματα από τις συσκευές σας (υπολογιστής, τηλέφωνο, τηλεόραση)
  • επαρκή άσκηση και ύπνο
  • διαλείμματα για να αφήσετε το σώμα σας να ξεκουραστεί
  • υγιεινή διατροφή με αύξηση των τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας
  • ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
  • διαλογισμός
  • αποφυγή υπερβολικής χρήσης ουσιών
  • παρέα μιλώντας με φίλους, έναν έμπιστο σύμβουλο ή έναν θεραπευτή

 

έντονο στρεςαυξημένο στρεςfront-storiesστρες λόγω κορονοϊούγήρανση λόγω στρεςκαρδιά και στρεςστρες