Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε λυπημένοι, μοναχικοί ή καταθλιπτικοί κατά καιρούς. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια, στους αγώνες της ζωής ή στην τραυματισμένη αυτοεκτίμηση. Αλλά όταν αυτά τα συναισθήματα γίνονται έντονα, προκαλούν σωματικά συμπτώματα και διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορούν να σας εμποδίσουν να κάνετε μια κανονική, ενεργό ζωή. Τότε είναι η ώρα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.Ο τακτικός γιατρός σας είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Μπορεί να σας εξετάσει για κατάθλιψη και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας ή θα σας συστήσει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.   Εάν η κατάθλιψή σας δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επιδεινωθεί και να διαρκέσει για μήνες, ακόμη και χρόνια. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιθανώς να οδηγήσει σε αυτοκτονία , όπως συμβαίνει για περίπου 1 στα 10 άτομα με κατάθλιψη.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι το κλειδί. Δυστυχώς, περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη δεν διαγιγνώσκονται ή αντιμετωπίζονται ποτέ.

Συμπτώματα

Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να θυμάστε λεπτομέρειες και να λάβετε αποφάσεις
  • Κούραση
  • Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας και ανικανότητας
  • Απαισιοδοξία και απελπισία
  • Αϋπνία, πρωινή εγρήγορση ή πολύς ύπνος
  • Εκνευρισμός ή ευερεθιστότητα
  • Ανησυχία
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε ήταν ευχάριστα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ
  • Υπερφαγία ή απώλεια όρεξης
  • Πόνοι, πόνοι, πονοκέφαλοι ή κράμπες που δεν υποχωρούν
  • Πεπτικά προβλήματα που δεν βελτιώνονται, ακόμη και με θεραπεία
  • Επίμονα λυπημένα, ανήσυχα ή «κενά» συναισθήματα
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας

Διάγνωση

Δεν υπάρχει ένα « τεστ κατάθλιψης » που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός για να δει αν το έχετε, επομένως η ανάγνωσή του συχνά ξεκινά με ένα λεπτομερές ιστορικό και φυσική εξέταση .

Θεραπεία

Εάν ο γιατρός σας αποκλείσει μια φυσική αιτία για τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας ξεκινήσει μια θεραπεία ή να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτός ο ειδικός θα βρει την καλύτερη πορεία θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα (όπως αντικαταθλιπτικά ), ψυχοθεραπεία ή και τα δύο.

Να είστε προετοιμασμένοι για τη διαδικασία που θα πάρει λίγο χρόνο. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές θεραπείες. Και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από ένα μήνα για να έχουν πλήρη δράση τους τα φάρμακα.

Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια;

Εάν τα συμπτώματά σας κατάθλιψης προκαλούν προβλήματα με τις σχέσεις, την εργασία ή την οικογένειά σας — και δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση — θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία.

Η συζήτηση με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή έναν γιατρό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης των πραγμάτων, ειδικά εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει σκέψεις ή συναισθήματα αυτοκτονίας, ζητήστε βοήθεια αμέσως.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το να νιώθετε κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι έχετε κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει όχι μόνο αλλαγές στη διάθεση, αλλά και αλλαγές στον ύπνο , την ενέργεια, την όρεξη, τη συγκέντρωση και τα κίνητρα.

Εάν έχετε σωματικά συμπτώματα όπως αυτά και νιώθετε κατάθλιψη πολλές φορές για μέρες ή εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

συμπτώματα κατάθλιψηςκατάθλιψη