Τα συμπληρώματα ασβεστίου σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τα εμπιστεύονται καθημερινά και πολλές φορές τα παίρνουν μετά από σύσταση του γιατρού τους. Στην εγκυμοσύνη, στην οστεοπόρωση και σε άλλες περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο είναι η Νο 1 επιλογή.

Όμως τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου κάθε άλλο παρά αθώα είναι, αφού η ανάλυση ιατρικών δεδομένων 27.000 ενηλίκων, ηλικίας 20 ετών και άνω, βρήκε συσχέτιση μεταξύ υψηλών δόσεων (που ξεπερνούσαν τα 1000 mg την ημέρα) και καρκίνου τα τελευταία χρόνια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσίευσε το περιοδικό Annals of Internal Medicine και έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι μετά από παρακολούθηση άνω των 12 ετών υπήρχαν περίπου 24 θάνατοι από καρκίνο ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με 12 νεκρούς μεταξύ όσων δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου.

Να σημειωθεί ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο και του καρκίνου.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Fang Fang Zhang επεσήμανε: “Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ο ρόλος, που μπορεί να διαδραματίσει το θρεπτικό συστατικό και η πηγή του στην έκβαση της υγείας, ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ευεργετικό.

Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων συμβάλλει σε ένα αυξημένο επίπεδο συνολικής πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, υπάρχουν ωφέλιμες συσχετίσεις με θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα, που δεν παρατηρούνται με τη χρήση συμπληρωμάτων. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, τη σημασία του εντοπισμού της πηγής των θρεπτικών ουσιών κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θνησιμότητας”.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τη λήψη διαφόρων θρεπτικών ουσιών με τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Φάνηκε ότι η επαρκής κατανάλωση βιταμινών Α και Κ, καθώς και μαγνησίου και ψευδαργύρου, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου. Αλλά αυτό το εύρημα ισχύει μόνο για τα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνονται από τα τρόφιμα, όχι από τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου μέσω συμπληρωμάτων σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Επιπλέον υπήρχαν ενδείξεις ότι η περιττή κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα, που δεν είχαν ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.