Τα τρόφιμα και τα ποτά γίνονται πιο γλυκά. Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

 

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά θεωρούνται συχνά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά ενέχουν και ορισμένους κινδύνους για την υγεία .

Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις ετικέτες των τροφίμων.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί, καθώς μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν γίνει πιο γλυκά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη τους δείχνει ότι «η ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων και των μη θρεπτικών γλυκαντικών στα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά έχει αυξηθεί πολύ», σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Προσθέτουν ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν ιδιαίτερα σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και στην Ασία-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

Δεν είναι μόνο τα πρόσθετα σάκχαρα που προκαλούν ανησυχία, αλλά και τα μη θρεπτικά ή «τεχνητά» γλυκαντικά, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, το παγωτό και τα αναψυκτικά.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας .

Χρησιμοποιώντας δεδομένα πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης και των μη θρεπτικών γλυκαντικών σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά από το 2007 έως το 2019.   Βρήκαν ανά άτομο όγκους μη θρεπτικών γλυκαντικών στα ποτά είναι 36% υψηλότεροι παγκοσμίως, ενώ τα σάκχαρα στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι 9% υψηλότερα.

Οι ειδικοί λένε ότι αυξάνοντας την ποσότητα ζάχαρης και γλυκαντικών σε τρόφιμα και ποτά, η βιομηχανία τροφίμων κάνει τους ανθρώπους να λαχταρούν αυτά τα προϊόντα, οπότε αγοράζουν περισσότερα από αυτά.

Η κατανάλωση γλυκών τροφών παράγει μια απελευθέρωση χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, η οποία έχει μια επίδραση που μοιάζει με οπιούχα.

Πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Ενώ η ζάχαρη και τα γλυκαντικά μπορούν σίγουρα να βελτιώσουν τη γεύση του φαγητού μας και ακόμη και να μας δώσουν μία προσωρινή δόση ντοπαμίνης, οι κίνδυνοι για την υγεία  είναι καλά τεκμηριωμένοι.

Αν τρώτε πολλά γλυκά τρόφιμα και τα κύρια γεύματά σας δεν είναι διατροφικά ισορροπημένα, διατρέχετε τον πραγματικό κίνδυνο να αναπτύξετε προβλήματα σακχάρου στο αίμα, αναφέρουν οι ειδκοί. Και τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας στο δρόμο, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Βραχυπρόθεσμα, τα ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βάζουν σε μια βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ όπου ταλαντεύεστε ανάμεσα σε επεισόδια χαμηλού σακχάρου και υψηλού σακχάρου στο αίμα, πράγμα το οποίο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη διάθεσή σας και τις ορμόνες σας, να προκαλέσει ομίχλη στον εγκέφαλο, πονοκεφάλους και υπερβολική όρεξη».

Παρόμοιοι κίνδυνοι υπάρχουν και με τα μη θρεπτικά γλυκαντικά.

Η κρυμμένη ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε περισσότερα τρόφιμα από όσα νομίζετε: Κέικ, ντόνατς και πλάκες σοκολάτας μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε γλυκά, ζαχαρούχα τρόφιμα, αλλά μπορεί να καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη χωρίς να το καταλαβαίνετε.  Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλμυρά φαγητά, ακόμη και τα τρόφιμα που επισημαίνονται ως «υγιεινά» συχνά περιέχουν «κρυμμένα» σάκχαρα. Στην πραγματικότητα, ο Palmer-Wright λέει ότι μεγάλο μέρος της ζάχαρης που καταναλώνουμε αυτές τις μέρες προέρχεται από κρυμμένη ζάχαρη.

Πολλά δημητριακά και μπάρες δημητριακών είναι γεμάτες ζάχαρη (ορισμένες μάρκες περιέχουν έως και 12 γραμμάρια ζάχαρης σε μία μόνο μπάρα!) και τα γιαούρτια φρούτων μπορούν επίσης να περιέχουν πολλή ζάχαρη, ενώ προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή «διαίτης» έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επειδή όταν αφαιρείται το λίπος από το φαγητό, το μεγάλο μέρος της γεύσης πηγαίνει επίσης, έτσι οι κατασκευαστές πρέπει να αντικαταστήσουν το λίπος με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν και οι χυμοί φρούτων, ενεργειακά ποτά, σούπες, σάλτσες για σαλάτες και καρυκεύματα όπως κέτσαπ.

Καθώς τα τρόφιμα γίνονται πιο γλυκά και οι παραπλανητικές ετικέτες των τροφίμων καθιστούν δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε τι πραγματικά τρώτε, μπορεί να φαίνεται ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι μια χαμένη μάχη.

Αρχικά καλό είναι να γνωρίζετε πόση ζάχαρη πρέπει πραγματικά να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Ο Sal Hanvey, διατροφολόγος στο YorkTest, λέει ότι σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες ημερήσιας δόσης, οι ενήλικες δεν πρέπει να έχουν περισσότερα από 30 γραμμάρια ελεύθερων σακχάρων την ημέρα, (περίπου ισοδύναμα με 7 κύβους ζάχαρης).

Επίσης αναφέρει  ότι σε ορισμένες χώρες οι ετικέτες που περιλαμβάνουν χρωματική κωδικοποίηση θα σας επιτρέψουν να δείτε με μια ματιά εάν το φαγητό έχει υψηλή, μεσαία ή χαμηλή ποσότητα σακχάρων.

Όταν κάνετε πιο συνειδητές επιλογές τροφίμων, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πότε η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με τεχνητό γλυκαντικό. Πολλοί άνθρωποι συχνά τα βλέπουν ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Σε έναν ολοένα και πιο πολυάσχολο κόσμο γ  το να αφιερώσετε λίγα επιπλέον λεπτά για να ελέγξετε ξανά την ετικέτα μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά μπορεί απλώς να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται για την υγεία σας.

τεχνητά γλυκαντικάζάχαρη και υγείαζάχαρη