Τα ζαχαρώδη ροφήματα προκαλούν καρκίνο; Νέα ευρήματα

Δύο ποτήρια φρουτοχυμού τη μέρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 50%. Τα ζαχαρώδη ποτά, με ανθρακικό ή χωρίς, ξανά στο μικροσκόπιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία μελέτησαν για σχεδόν εννέα χρόνια 101.257 υγιείς ενήλικες, μέσης ηλικίας 42 χρόνων, αναλύοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και σημειώνοντας τυχόν περιστατικά καρκίνου.

Ειδικότερα έψαξαν για συσχετισμούς μεταξύ διαφόρων μορφών καρκίνου και κατανάλωσης χυμού φρούτων, παραδοσιακών ανθρακούχων ποτών με ζάχαρη και άλλων με τεχνητά γλυκαντικά ή τύπου “διαίτης”.

Διαπίστωσαν ότι 100 ml χυμού φρούτων (περίπου ένα μικρό ποτήρι) συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 12% και συνολικά με 15% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η ίδια ποσότητα ροφήματος με ανθρακικό και με ζάχαρη αύξησε τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 18% και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 22%.

Βρέθηκε ότι για κάθε 1000 άτομα εντοπίζονταν 22 καρκίνοι. Εάν, δε, έπιναν κι άλλα 100 ml από αυτά τα ροφήματα ημερησίως, θα εντοπίζονταν τέσσερις ακόμη καρκίνοι, δηλαδή 26 ασθενείς στα 1.000 άτομα ανά πέντε χρόνια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να πει κανείς μέχρι ποιον βαθμό οι χυμοί φρούτων και τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου, όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal.

Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση 30% στη διάγνωση όλων των καρκίνων, στην ομάδα που καταναλώνει τα περισσότερα ζαχαρώδη ποτά, σε σύγκριση μ’ αυτή που καταναλώνει τα λιγότερα.

Από τους 2.193 καρκίνους, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, 693 ήταν καρκίνοι του μαστού, 291 ήταν καρκίνοι του προστάτη και 166 ήταν καρκίνοι του παχέος εντέρου.

 

ζαχαρώδη ποτάανθρακούχα ποτά