Τάι τσι: Θα μπορούσε να μειώσει τις πτώσεις των ηλικιωμένων κατά το 1/5

Τη μετα-ανάλυση Cochrane έκαναν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ – εξετάστηκαν στοιχεία από 108 μελέτες με 23.407 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία των ατόμων, που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν 76 ετών, ενώ τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι, που συμμετείχαν σε ομαδικά μαθήματα γυμναστικής, για να βελτιώσουν τη δύναμή τους, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να καταλήξουν να υποφέρουν από δυνητικά θανατηφόρους τραυματισμούς.

Ειδικότερα οι ερευνητές είδαν ότι τα ομαδικά προγράμματα άσκησης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ισορροπίας και στην επαναφορά της λειτουργικότητας, μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης κατά 23%.

Οι ηλικιωμένοι εκτελούσαν τις ασκήσεις ενώ στέκονταν, καθώς αυτό βελτίωνε την ισορροπία τους και την ικανότητα να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να σηκώνονται από μια χαμηλή καρέκλα ή να ανεβαίνουν σκάλες.

Κατά μέσο όρο, όσοι έλαβαν μέρος σε όλα τα προγράμματα άσκησης, είχαν 23% λιγότερες πτώσεις, ενώ το τάι τσι βρέθηκε να μειώνει το ποσοστό πτώσης κατά 19%. Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν λιγότερο σαφές εάν ασκήσεις, όπως ο χορός και το περπάτημα, οι οποίες δεν επικεντρώνονται στην ισορροπία, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Cathie Sherrington, από το Ινστιτούτο Μυοσκελετικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε:
“Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ακόμη ισχυρότερης εικόνας, όπου η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της πτώσης των ηλικιωμένων ατόμων. Εξηγεί, επίσης, ποιοι τύποι άσκησης μπορούν να είναι επωφελείς.

Είναι γνωστό ότι όσο πιο ενεργός παραμένει κάποιος, τόσο καλύτερη υγεία έχει, αλλά αυτή η ανασκόπηση υποδεικνύει ποιοι τύποι άσκησης είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικοί για την πρόληψη των πτώσεων”.

Εξάλλου άλλη μελέτη, που είναι σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει αν το τάι τσι μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ποιότητα ζωής και τις δεξιότητες σκέψης σε άτομα με άνοια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, όσοι πάσχουν από άνοια, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αρχαία κινεζική τέχνη είναι λιγότερο βαρετή από τις κανονικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας και πιο εύκολο να τη θυμούνται.