Τατουάζ: 1 στους 5 μολύνεται

Ένας στους πέντε ανθρώπους, που κάνει τατουάζ ή piercing, υποφέρει από κάποιας μορφής λοίμωξη. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι, αν το τατουάζ γίνει σε εργαστήριο αμφιβόλου υγιεινής και από μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα έρευνα σε 2.000 ενήλικες στη Βρετανία έδειξε ότι περίπου το 18% των ανθρώπων, που είχε τατουάζ, piercing, είχε κάνει βελονισμό ή ηλεκτρόλυση τα τελευταία πέντε χρόνια, παρουσίασε παρενέργειες.

Οι πιο συνηθισμένες ήταν κάψιμο ή οίδημα.

Αλλά σε χειρότερες περιπτώσεις οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σήψη, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ένας στους 10, από αυτούς που μολύνθηκαν, χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν τους κινδύνους, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων και μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει, χωρίς να έχει τις γνώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση. Εξ’ού και οι μεγάλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία.

Μόνο στη Βρετανία ένας στους πέντε ενήλικες έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ και τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 173%. Η κατάσταση είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η μόδα του τατουάζ έχει γίνει πολύ δημοφιλής και τα καταστήματα που τα κάνουν φυτρώνουν κι εδώ… σαν τα μανιτάρια.

Όμως τα φθηνά υλικά, αγορασμένα από το Ίντερνετ, που είναι μη πιστοποιημένα, όπως βελόνες και χρώματα, είναι ένα κι ένα για σοβαρές δερματικές μολύνσεις.

 

 

 

τατουάζ