Θέλετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα; Κάντε το, ενώ κοιμάστε

Τι λέτε, λοιπόν, να μάθετε μία, ακόμη, ξένη γλώσσα και, μάλιστα, άκοπα και αβασάνιστα;

Οι ερευνητές έκαναν ένα πρωτοποριακό πείραμα, από το οποίο φάνηκε ότι είναι δυνατή η εκμάθηση νέων λέξεων και της σημασίας τους, κατά τη διάρκεια βαθιού ύπνου.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι οι εύθραυστες νευρολογικές συνδέσεις, που αποτελούν τη βάση της μνήμης, ενισχύονται κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου.

Παράλληλα προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι λέξεις, που έχει μάθει κάποιος, μπορούν να εδραιωθούν με την επανάληψη, στη διάρκεια του ύπνου του.

Η νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι ένας άνθρωπος, ενώ κοιμάται βαθιά, μπορεί να μάθει κάποιες καινούριες λέξεις και μετά να τις θυμάται αφού ξυπνήσει.

“Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου και του ιππόκαμπου – ο βασικός κόμβος μνήμης του εγκεφάλου – ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αφύπνισης, διότι αυτές οι δομές του εγκεφάλου συνήθως διαμεσολαβούν στην εκμάθηση νέου λεξιλογίου”, δήλωσε ο Dr Marc Züst από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

“Αυτές οι δομές του εγκεφάλου φαίνεται ότι μεσολαβούν στον σχηματισμό μνήμης, ανεξάρτητα από την επικρατούσα κατάσταση της συνείδησης, ασυνείδητου κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνειδητού κατά τη διάρκεια του ξύπνιου”.