Θέλετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα λαχανικά; Αυτός είναι ο τρόπος

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά το βλαστάρι σας αρνείται πεισματικά να φάει ό,τι πράσινο και υγιεινό υπάρχει; Μην απελπίζεστε. Επιστήμονες στην Καλιφόρνια βρήκαν έναν πολύ απλό τρόπο, να κάνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τα λαχανικά από τα γλυκά.

Ναι, καλά διαβάσατε. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Ούτε φωνές, ούτε απειλές, ούτε ανταλλάγματα, ούτε… κεφαλοκλείδωμα. Απλά ρωτάτε το παιδί με τον σωστό τρόπο. “Θέλεις να φας κέικ ή μπρόκολο;” και γίνεται το “θαύμα”.

Οκτώ στις δέκα φορές τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών θα απαντήσουν “μπρόκολο”.

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvine και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Η εξήγηση είναι απλή. Όταν τα παιδιά ακούνε μια ερώτηση με διαζευκτικό ή, τείνουν να διαλέγουν την τελευταία επιλογή, ακόμη κι αν δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Emily Sumner, υποψήφια διδάκτωρ στις γνωστικές επιστήμες, δήλωσε: “Οι ενήλικες είναι σε θέση να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στις επιλογές και πολλές φορές είναι πιο πιθανό να επιλέξουν την πρώτη.

Ωστόσο τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά κάτω των 3 ετών, που μπορεί να μην γνωρίζουν και τη γλώσσα, προτιμάνε την τελευταία επιλογή, που τους παρουσιάστηκε. Αυτό το θέμα δεν έχει μελετηθεί ως τώρα στα παιδιά, γι ‘αυτό είναι συναρπαστικό που το εντοπίσαμε”.

 

λαχανικά