Τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες την ημέρα κάνει “φυτά” τους ηλικιωμένους

Αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι αναπληρώνει τις φωνές που τους λείπουν, ενώ κάποιες φορές, χαμογελώντας δειλά, θα ομολογήσουν ότι της μιλάνε κιόλας. Όμως η τηλεόραση καθημερινά πάνω από τρεις ώρες διπλασιάζει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, διαπίστωσαν ερευνητές του UCL.

Πιο συγκεκριμένα η νέα μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 3.662 ενήλικες, διαπίστωσε σημαντική μείωση στην ικανότητα της λεκτικής μνήμης, ανάλογη της τηλεόρασης που παρακολουθήθηκε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι παρακολούθησαν κατά μέσο όρο λιγότερες από τρεις ώρες τηλεόραση ημερησίως, παρουσίασαν απώλεια μνήμης γύρω στο 4-5%, ενώ εκείνοι που παρακολουθούσαν περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν μείωση 8-10%.

Η ερευνητική ομάδα του UCL πιστεύει ότι ο “παθητικός” χαρακτήρας της τηλεοπτικής παρακολούθησης μπορεί να δημιουργήσει γνωστικό στρες, που συμβάλλει στην έκπτωση της μνήμης.

Επίσης οι ηλικιωμένοι, που βλέπουν περισσότερη τηλεόραση, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άλλες δραστηριότητες, που είναι γνωστό ότι βοηθάνε στη διατήρηση της πνευματικής λειτουργίας και οξύνοιας, όπως η ανάγνωση ή οι διαδραστικές αναζητήσεις που βασίζονται στην οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου ή τα βιντεοπαιχνίδια.

“Αν και το να βλέπει κάποιος τηλεόραση μπορεί να έχει οφέλη – όπως τα εκπαιδευτικά οφέλη από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ και τα οφέλη χαλάρωσης ως τρόπος μείωσης του στρες – συνολικά αυτό υποδηλώνει ότι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης εξισορροπείται με άλλες δραστηριότητες”, δήλωσε η Dr Daisy Fancourt, μέλος της ομάδας έρευνας.

Πρόσθεσε ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την έναρξη της άνοιας, αλλά επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη δημιουργία αυτής της συσχέτισης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.