Τι μπορεί να φταίει για το λίπος στην κοιλιά;

Το λίπος στην κοιλιά είναι πρόβλημα, και όχι μόνο λόγω της εμφάνισής του. Ο τύπος λίπους που συγκεντρώνεται στην κοιλιά σας ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Περιβάλλει τα όργανά σας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους.

Γιατί σχηματίζεται λίπος στην κοιλιά και πώς να το χάσετε;

Τρώτε πάρα πολύ:  Εάν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, βάζετε κιλά παντού — ακόμα και στη μέση σας. Πρέπει να κόψετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα για να χάσετε ένα κιλό. Μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά κοιτάξτε πρώτα να κόψετε τις τροφές με τις υψηλότερες θερμίδες από τη διατροφή σας. Επιλέξτε τροφές χαμηλών θερμίδων, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως μπρόκολο, μήλα, καστανό ρύζι και σούπες με ζωμό.

Παίρνετε κιλά μεγαλώνοντας: Το βάρος που αποκτάται από την ηλικία τείνει να μαζεύεται γύρω στη μέση. Για να αποτρέψετε ανεπιθύμητα κέρδη, μειώστε τις θερμίδες ή προσθέστε περισσότερη άσκηση για την οικοδόμηση μυών.

Μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά σας: Τα γονίδια ελέγχουν πώς το σώμα σας καίει θερμίδες, πόσο γρήγορα αισθάνεστε χορτάτοι και αν παίρνετε βάρος στους μηρούς, τους γλουτούς ή την κοιλιά σας. Ακόμα κι αν το κοιλιακό λίπος τρέχει στην οικογένειά σας, μπορείτε να ξεπεράσετε τα γονίδιά σας με τη σωστή διατροφή και αρκετή άσκηση.

Αλλάζετε 10ετίες: Στις γυναίκες, ο συνδυασμός της γήρανσης και της απώλειας οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προσθέτει αύξηση βάρους. Τα γονίδια, η απώλεια μυϊκής μάζας και η υπερκατανάλωση τροφής συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του βάρους στα 40 και τα 50 σας. Τα περιττά κιλά που μπορεί να είχαν εγκατασταθεί στους γοφούς σας νωρίτερα στη ζωή σας συγκεντρώνονται τώρα στη μέση σας, επίσης χάρη στις ορμονικές αλλαγές.  Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Δεν κινείστε αρκετά: Οι Αμερικανοί περνούν περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστή θέση. Αν και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους, η έλλειψη κίνησης συμβάλλει επίσης. Για να αποφύγετε να βάζετε περιττά κιλά στην κοιλιά σας και αλλού στο σώμα σας, κάντε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αερόβιας άσκησης υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα.

Δυσκολεύεστε στον ύπνο: Ο λίγος ύπνος, μπορεί να φταίει για το βάρος που έχετε πάρει. Το σώμα σας παράγει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι.  Όταν δεν κοιμάστε πολύ και καλά,  μπορεί να τρώτε υπερβολικά και να παχύνετε, ειδικά στην κοιλιά σας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί επίσης να λαχταράτε   τροφές με πολλές θερμίδες.

Τρώτε με άγχος:  Το πολύ άγχος δεν είναι καλό για την ψυχική σας κατάσταση ή το βάρος σας. Το άγχος πυροδοτεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, μια ορμόνη που σας κάνει να λαχταράτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως πίτσα, πατάτες και μπισκότα. Η κορτιζόλη εναποθέτει επίσης λίπος γύρω από την κοιλιά σας. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το άγχος οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι κρατώντας σας ξύπνιους τη νύχτα. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες ώρες τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Δεν έχετε διακόψει το κάπνισμα: Μερικοί άνθρωποι που καπνίζουν φοβούνται να το κόψουν γιατί ανησυχούν ότι θα πάρουν βάρος. Αλλά παρόλο που οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τους μη καπνιστές, η κοιλιά τους είναι μεγαλύτερη. Οι καπνιστές αποκτούν περισσότερο σπλαχνικό λίπος, το είδος που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας, από τους μη καπνιστές. Έτσι, σε περίπτωση που χρειαζόσασταν άλλον λόγο για να το παρατήσετε, τώρα έχετε έναν.

Τρώτε πάρα πολλά τρανς λιπαρά: Αυτά τα τεχνητά λίπη αυξάνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη και ενισχύουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε τρανς λιπαρά είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ο FDA έχει απαγορεύσει τα πρόσθετα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα, αλλά ορισμένα προϊόντα που παρασκευάστηκαν πριν από την απαγόρευση θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα στα ράφια των καταστημάτων.

Μπορεί να φταίνε τα βακτήρια του εντέρου σας:  Τα έντερά σας φιλοξενούν τρισεκατομμύρια βακτήρια. Μερικά από αυτά τα μικρόβια ζουν σε αρμονία μαζί σας και βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή. Άλλα διασπούν την τροφή τόσο πολύ που το σώμα σας απορροφά περισσότερες θερμίδες από αυτό και αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια με τη μορφή λίπους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi και το γιαούρτι, μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς. Αυτά τα φιλικά βακτήρια δεν θα αντικαταστήσουν τη μείωση των θερμίδων, αλλά μπορεί να βοηθήσουν.

Μπορεί να ευθύνονται κάποια φάρμακα που παίρνετε: Η απάντηση στην αύξηση του βάρους σας θα μπορούσε να κρύβεται μέσα στο ντουλάπι φαρμάκων σας. Ορισμένα φάρμακα είναι διαβόητα για την πρόκληση αύξησης βάρους. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, στεροειδή και φάρμακα για την επιληψία. Μερικά φάρμακα προσθέτουν λίπος απευθείας στην περιοχή της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων, που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

κοιλιακό λίπος