Τι μπορεί να προκαλέσει η αποχή από τα social media για μία εβδομάδα;

Ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Οι άνθρωποι που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram, το Twitter και το Facebook για επτά ημέρες ανέφεραν αυξημένη αίσθηση ευεξίας και ορισμένοι δήλωσαν ότι απελευθέρωσαν περίπου εννέα ώρες την εβδομάδα τους που θα περνούσαν κάνοντας scrolling.

“Το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο πανταχού παρόν, ώστε πολλοί από εμάς το κάνουμε σχεδόν χωρίς να το σκεφτόμαστε από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ”, δήλωσε ο Jeff Lambert, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχολόγος υγείας και άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Bath.

“Γνωρίζουμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια και ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία”, είπε. “Θέλαμε να δούμε αν το να ζητήσουμε απλώς από τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία”.

Ο Lambert και οι συνεργάτες του χώρισαν 154 συμμετέχοντες ηλικίας 18-72 ετών που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε δύο ομάδες – σε μία όπου τους ζητήθηκε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα και σε μία όπου μπορούσαν να συνεχίσουν το scrolling ως συνήθως. Στην αρχή της μελέτης, ελήφθησαν βασικές βαθμολογίες για το άγχος, την κατάθλιψη και την ευημερία. Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ξόδευαν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχοντες που έκαναν ένα διάλειμμα είχαν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες άγχους, κατάθλιψης και ευημερίας σε σχέση με εκείνους που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως συνήθως. Επιπλέον, όσοι έκαναν διάλειμμα μιας εβδομάδας ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά μέσο όρο 21 λεπτά, σε σύγκριση με επτά ώρες κατά μέσο όρο για την ομάδα ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν διάλειμμα ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν με δηλώσεις ευεξίας όπως “αισθάνομαι αισιόδοξος για το μέλλον” και “σκέφτομαι καθαρά”. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αισθάνονται νευρικοί, ανήσυχοι ή να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

“Πολλοί από τους συμμετέχοντες μας ανέφεραν θετικά αποτελέσματα από την απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος συνολικά”, δήλωσε ο Lambert. “Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να έχει αντίκτυπο”.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει τώρα να μελετήσει αν και άλλες ομάδες μπορούν να επωφεληθούν από ένα σύντομο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ατόμων και των ατόμων με σωματικές και ψυχικές παθήσεις. Η ομάδα θέλει επίσης να παρακολουθήσει τους ανθρώπους για περισσότερο από μία εβδομάδα, ώστε να μετρήσει αν τα οφέλη διαρκούν με την πάροδο του χρόνου.

Εάν τα αποτελέσματα διαρκέσουν, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, ένα διάλειμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί ως διαθέσιμη επιλογή για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

“Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της ζωής και για πολλούς ανθρώπους είναι απαραίτητο μέρος του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους”, δήλωσε ο Lambert. “Αλλά αν περνάτε ώρες κάθε εβδομάδα κάνοντας scrolling και αισθάνεστε ότι αυτό σας επηρεάζει αρνητικά, θα μπορούσε να αξίζει να μειώσετε τη χρήση σας για να δείτε αν αυτό βοηθάει”.

social mediafront-stories