Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού;

Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται νερό για να λειτουργούν καλά. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, μία κατάσταση γνωστή ως υπερενυδάτωση.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος, για να καθορίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε καθημερινά. Η δημοφιλής σύσταση των οκτώ ποτηριών την ημέρα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, ωστόσο. Θα πρέπει να προσαρμόζετε την πρόσληψή του νερού, γύρω από αυτή την ποσότητα ανάλογα με το περιβάλλον σας, το πρόγραμμα άσκησης, τη γενική σας υγεία και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε πολύ νερό;

Όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, μπορεί να παρουσιάσετε δηλητηρίαση από νερό, ή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου, σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ νερό στα κύτταρα (συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων), με αποτέλεσμα να διογκώνονται. Όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου διογκώνονται, προκαλούν πίεση στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα είναι σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλος. Εάν αυτή η πίεση αυξηθεί, μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός).

Το νάτριο είναι ο ηλεκτρολύτης που επηρεάζεται περισσότερο από την υπερενυδάτωση, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Το νάτριο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Όταν τα επίπεδά του πέφτουν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στο σώμα, τα υγρά εισέρχονται στο εσωτερικό των κυττάρων. Τότε τα κύτταρα διογκώνονται, με αποτέλεσμα η υγεία να τίθεται σε κίνδυνο.

Ποια είναι τα σημάδια ότι πίνετε πολύ νερό;

Το χρώμα των ούρων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων σας. Συνήθως κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως το χρώμα του τσαγιού, λόγω του συνδυασμού της χρωστικής ουροχρώματος και του επιπέδου νερού στο σώμα σας. Αν τα ούρα είναι συχνά διαυγή, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάρα πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα

Ένα άλλο σημάδι είναι αν ανακουφίζεστε περισσότερο από το συνηθισμένο. Κατά μέσο όρο, πρέπει να ουρείτε έξι με οκτώ φορές την ημέρα. Το να πηγαίνετε μέχρι και 10 φορές είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους που πίνουν μεγάλη ποσότητα νερού ή για τους ανθρώπους που πίνουν τακτικά άλλα ροφήματα, ειδικά αυτά που περιέχουν καφεϊνη.

Πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε

Ένας επιπλέον τρόπος για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση νερού είναι να γνωρίζετε πότε το σώμα σας το χρειάζεται. Το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει την αφυδάτωση, ενημερώνοντάς σας πότε πρέπει να πιείτε λίγο νερό. Η δίψα είναι η αντίδραση του σώματος στην αφυδάτωση και θα πρέπει να είναι το καθοδηγητικό σας σύνθημα. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε να αισθανθείτε έντονη δίψα για να πιείτε νερό. Ο σωστός καταμερισμός της ποσότητας του εντός της ημέρας είναι το κλειδί για την κατάλληλη ενυδάτωση.

Ναυτία ή εμετός

Τα συμπτώματα της υπερενυδάτωσης μπορεί να μοιάζουν με εκείνα της αφυδάτωσης. Όταν έχετε πάρα πολύ νερό στο σώμα, τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν το περιττό υγρό. Αρχίζει να συγκεντρώνεται στο σώμα, οδηγώντας σε ναυτία, εμετό και διάρροια.

Σπασμωδικούς πονοκεφάλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να υποδηλώνουν τόσο την ενυδάτωση όσο και την αφυδάτωση. Η περίσσεια νερού στο σώμα προκαλεί την πτώση των επιπέδων αλάτων του σώματος και τη διόγκωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πίεσης. Αυτή η πίεση προκαλεί σφύζοντα πονοκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και δυσκολία στην αναπνοή.

Αδύναμοι μύες που κάνουν εύκολα κράμπες

Όταν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών πέφτουν εξαιτίας της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας νερού, η ισορροπία του σώματός επηρεάζεται. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.

Κούραση ή κόπωση

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού προκαλεί τα νεφρά σας να εργάζονται πολύ σκληρά για να απομακρύνουν την υπερβολική ποσότητα. Αυτό δημιουργεί μια ορμονική αντίδραση που σας κάνει να αισθάνεστε αγχωμένοι και κουρασμένοι. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι αφού έχετε πιει πολύ νερό, είναι επειδή τα νεφρά σας υπερλειτουργούν.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα;

Δεν υπάρχουν εξακριβωμένες οδηγίες για την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε καθημερινά. Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σας εξαρτάται από :

  • Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • To Κλίμα
  • Το σωματικό βάρος
  • To Φύλο

Οι γυναίκες 19 έως 30 ετών πρέπει να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα νερό καθημερινά. Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας χρειάζονται περίπου 3,7 λίτρα. Το να βασίζεστε στα επίπεδα της δίψας σας μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, ιδίως για τους αθλητές, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

 

 

νερόενυδάτωσηfront-stories